Домашни бургери

Привет 🍀

Още в средата на тази седмица реших, че днес - събота, ще правя бургери, но както си му е реда - с домашни питки и т.н. 
За първи път приготвям и съм изключително доволна от резултата 🤤
Та нашата вечер си я кръстихме " Бургер парти" 😁 - за големите с бира, за малките със сок. Казвам ви " Наздраве!" и ви желая щастлива събота вечер 🥂❤️🍀

Домашни бургери


Необходими продукти:

За кюфтетата:
- 1 кг свинска кайма
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. чесън на прах
- 1/2 настъргана на ситно ренде тиквичка
- 2- 3 малки глави лул шалот
- 1 филия хляб
- около 60 - 70 мл бира

За сглабяне на бургерите:
- квадратчета Ементал
- печен бекон
- резени домат
- маруля
- бургер сос на Hellmann's с корнишони, лук и люти чушки ( купих го в Лидл)

За картофите:
- картофи
- сол на вкус
- зехтин
- черен и червен пипер

Начин на приготвяне:

За питките:

1. Тестото за питките е същото като това на " Пухкавите кифлички", които споделих с вас онзи ден. Това е линкът към рецептата: https://yummywithmama.blogspot.com/2022/06/blog-post_23.html
2. Полученото количество разделям на 10 еднакви топки. 
3. Леко ги сплесквам и подреждам на разстояние една от друга в голяма тава с хартия за печене.


4. Покривам с кърпа и оставям да втасат за 30 мин.
5. След това намазвам със жълтък и поръсвам с маково семе.


6. Пекът се в загрята на 190 градуса за около 20 мин.



Начин на приготвяне на кюфтетата:
1. Нарязвам лука на дребно.
2. Хлябът начупвам и правя на каша заедно с бирата.
3. В дълбока купа слагам каймата и добавям към нея всички продукти.
4. Разбърквам добре с ръце, така че да се овкуси еднакво навсякъде.


5. Слагам капака на купата и прибирам за няколко часа в хладилника.
6. Изваждам я 1 час преди печенето.
7. Оформям кюфтета, големи колкото питките и пека на скарата.

Сглобяване на бургерите:
1. За малко запичам на скарата питките от вътрешната страна.
2. След това подреждам продуктите:
- лист маруля
- горещо кюфте
- квадратче Ементал
- горещ бекон
- резен домат
- сос ( по желание)


Приготвяне на картофите:
1. Нарязвам на ленти.
2. В купа овкусявам със зехтин, сол, черен и червен пипер.
3. Разбърквам добре и слагам във фраера на 200 градуса до готовност.


Да ви е сладко! 💙


Коментари