Точената торта на мама

Честита 1 година на Yummy with Mama! 🥳

Как бързо лети времето... все едно беше вчера, когато най-после се престраших да направя страничката, а днес съм безкрайно щастлива с нейните над 3 000 прекрасни последователи 😊 

Благодаря на всеки един от вас, че е част от Yummy with Mama! Дълбоко трогната и щастлива съм, че харесвате и приготвяте храната, която ви представям! ❤️

Много дълго време обмислях създаването на свое онлайн кътче, в което да споделям страстта си към кулинарията и най-вече към сладкарството, но не събирах смелост. Исках да имам място, в което да поднасям рецептите на хората по възможно най-лесния, подробния и разбираем начин, защото истината е, че точно това на мен самата ми липсва и то много често.

И така на 25 януари 2022г. късно вечерта се роди Yummy with Mama - страничка за вкусна домашна храна, приготвена с много любов от мама на две прекрасни деца 😊 Може би някои от вас се питат защо точно това име съм избрала, а отговорът е, че исках да е нещо свежо, закачливо и различно.

А след като е рожден ден, е редно да има торта. Тази, която реших да споделя с вас точно днес, е точената торта на мама- любима моя, даже спокойно мога да кажа, че е най-любимата ми. Освен че е божествено вкусна, тя е била и продължава да е, част от безброй незабравими и хубави моменти в моя живот. За първи път я приготвих, когато бях в 6- ти клас и още си спомням колко се вълнувах и нямах търпение мама да види какво съм сътворила 😁

Чудесен и сладък ден ви желая, мили хора! ❤️

Полезна информация:
1.Хубаво е да се започне с приготвянето на  крема, защото трябва да е напълно охладен и престоял в хладилника. Може дори да се свари от предния ден. Правя уточнение, че това не е оригиналният млечен крем за тортата, а друг домашен с яйца и мляко. В края на публикацията ще кача снимка на рецептата за тортата, така както е записана в рецептурника на мама, ако желаете да приготвите оригиналния крем - той не се вари предварително, но трябва много да се внимава в какъв съд се приготвя, защото лесно загаря.

2. За блатовете си пригответе 1 или 2 кръгли тавички с диаметър 24см. На дъното им трябва да има хартия за печене, поръсена с малко брашно. Може да пропуснете хартията, но ще трябва по-обилно да се посипе с брашно и след това ще е малко по-трудоемко да се изчисти то от изпечените блатове.

3. Тортата може да се сглоби както с помощта на ринг за торти, така и в тавичка. Едно време си я приготвяхме само в тавичка :)

4. Най- вкусна за мен се получава, когато между редовете има ягоди от компот и сурови ядки като орехи, бадеми, лешници или шамфъстък. Може да се използват и пресни плодове, например - банани, киви, както такива от други компоти - аз съм правила с праскови и череши.

Точената торта на мама


Необходими продукти:
За крема:
- 1л прясно мляко
- 4 жълтъка
- 8 с.л. захар
- 4 с.л. с връх царевично нишесте
- 4 с.л. с връх бяло брашно
- 100 гр черен шоколад от 70%
- 250 мл млечна сметана над 30% / течна сметана
- 1 - 2 с.л. пудра захар

За блатовете:
- 4 яйца на стайна температура
- 8 с.л. олио
- 10 с.л. захар
- фино настъргана кора от 1 лимон
- 1 пак. амонячна сода ( 10 гр)
- 1 - 2 с.л. оцет
- около 25 с.л. с връх бяло брашно ( 550 - 600гр)

Допълнително:
- ягоди от 1 компот 
- 1 шепа натрошени на дребно сурови орехи
- 1 шепа натрошени на дребно сурови белени бадеми
- 1 шепа натрошен на дребно суров шамфъстък

Начин на приготвяне:
Кремът:
1. В купа смесвам жълтъците и захарта.



2. В тенджерка от 2л смесвам брашното, царевичното нишесте и около 100 мл от прясното мляко. Разбърквам ги до получаване на каша без бучки. 
3. Добавям яйцата, разбърквам и накрая доливам останалото мляко.
4. Слагам на котлона и бъркам непрекъснато, докато кремът се сгъсти и стане гладък.


5. Свалям го от котлона и му добавям 100 гр черен шоколад. Разбърквам, докато се разтопи и кремът се уеднакви. Покривам плътно със стреч фолио, оставям да изстине и след това го прибирам в хладилника.



Блатове:
1. С вилица разбивам яйцата със захарта.



2. Добавям олиото и отново разбърквам.



3. Содата гася с оцет и изсипвам в сместа.



4. Следва кората от лимона и след това започвам да добавям по малко от брашното. Трябва да се получи нелепнещо средно меко тесто.




5. Оставям го да си почине за 15 - 20 мин и после го разделям на 5 еднакви по тегло топки.


6. Всяка поръсвам с брашно и върху набрашнена повърхност я разточвам на кръг с диаметър 24см ( колкото тавичката). Пека в загрята на 200 гр фурна за 7 - 8 мин, или до появата на леки светлокафяви петънца.




! Преди поставянето на всеки следващ блат в тавата, за да се пече, поръсвам хартията наново с малко брашно, защото иначе ще залепне.


7. В чиния, която е добре да бъде покрита с хартия, поставям с долната част нагоре готовите блатове един върху друг. Ако има останало брашно върху някой от тях, внимателно го премахвам с четка, докато е още топъл.

Сглобяване на тортата:
1. С миксер разбивам сметаната с пудрата захар до сгъстяване.
2. Изваждам крема от хладилника и я прибавям към него. Разбърквам до получаване на еднороден крем - може с миксера, може и с телена бъркалка.


2. В купа смесвам всички ядки, а ягодите отцеждам от сока.



3. Поставям ринга върху чинията (подложката), в която ще сглобявам тортата. И слагам първия блат. Намазвам с крем и поръсвам обилно с ядките.




4. След това втория - мажа с крем и подреждам половината от ягодите.


5. Следва ред с ядки, ред с останалите ягоди и накрая отново ред с ядки или друго, с което да завършите външния вид на тортата.


6. Прибирам я в хладилника за поне 6 часа, а най-добре да престои една вечер. След това с помощта на шпатула или нож, внимателно я "отлепям" от ринга и накрая го свалям от нея.



7. Съхранява се в хладилник, в кутия за торта или покрита с някакъв друг капак, за да не изсъхва.



Да ви е сладко! 🩵







Коментари