Гризини с кашкавал и маково семе

Днес реших да споделя с вас рецептата за най-вкусните и обичани домашни гризини с кашкавал, или както децата обичат да им казват - големи солетки.

Публикувала съм я в деня на създаването на страничката, преди близо година и мисля, че е редно да я припомня сега, когато вече сте над 2 400 последователя на Yummy with Mama, за което мога само сърдечно да ви благодаря ❤️

Напоследък започнах да добавям и маково семе към тестото и съм повече от доволна от резултата, децата също, затова и ги преименувах 😁 Разбира се, ако не харесвате маковото семе, може спокойно да го пропуснете.

Успешно начало на работната седмица на всички! 🍀

Домашни гризини с кашкавал и маково семе


Необходими продукти:
- 200 мл топла вода
- 1 ч.л. суха мая
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. с връх сол
- 30 гр разтопено краве масло
- 50 мл зехтин
- 60 - 70 гр фино настърган кашкавал
- 6 гр ( 1 пълна с.л.) маково семе
- 400 гр бяло брашно

Начин на приготвяне:
1. Смесвам маята с водата и захарта. Изчаквам няколко минути, докато шупне.


2. След това добавям една по една останалите съставки:
- сол;
- зехтин;
- масло;
- кашкавал;
- маково семе и разбърквам с вилица.



3. Прибавям по малко от брашното и директно в купата замесвам тестото.



4. Увивам го в стреч фолио или найлонова торбичка и прибирам в хладилника за 30 - 40 мин.

5. След като го извадя от там, го разточвам върху набрашнена повърхност на лист с дебелина около 5мм и изрязвам гризините с ширина и дължина по желание. Моите гледам да са широки около 1см.





6. Гризините поставям в тава с хартия за печене ( използвам тази от фурната, тъй като е по-голяма) и пека в загрята на 230 градуса фурна до получаване на златистокафяв цвят, т.е. около 10 - 12 мин.
! Колкото по-дълго се пекат, толкова по-хрупкави стават, само трябва да се внимава да не изгорят.




Да ви е сладко! 🩵

Коментари