Пухкави кифлички

Докато се сипа дъжда навън днес, вкъщи се месиха и пекоха кифли 😁 ама не какви да е, а супер меки, пухкави и вкусни 🤤 
Тестото е подходящо както за солен, така и за сладък пълнеж 🙂

Пухкави кифлички


Необходими продукти:

За кваса:
- 100 мл топла вода
- 7 гр суха мая ( 1 пакетче)
- 1 с.л. захар

За тестото:
- 2 белтъка
- 200 мл прясно мляко на стайна температура
- 2 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 5 с.л. олио
- 550 гр брашно + допълнително за оформяне

За плънката:
-  краве сирене

За намазване:
- 2 жълтъка
- 1 с.л. прясно мляко

Начин на приготвяне:
1. В малък съд смесвам маята, водата и захарта. Оставям настрана за около 10 мин., докато шупне.
2. В дълбока купа разбивам белтъците заедно със солта, захарта и олиото.
3. Добавям готовия квас и разбърквам.
4. Пресявам брашното и омесвам хубаво и гладко тесто.
5. Слагам го в купа, покривам с памучна кърпа и оставям да втаса за 1 час или докато удвои обема си.
6. След това го разточвам в кръг с дебелина около 5мм върху набрашнена повърхност.


7. Разрязвам през средата първо на 2, после на 4, на 8 и накрая на 16 части.




8. В по-широкия край на всяко парче слагам натрошено сирене.


9. Навивам към средата на кръга всяко едно парче и подреждам в тава с хартия за печене.



10. Покривам тавата с памучна кърпа и оставям кифличките да втасат за около 30 - 40 мин.
11. Разбивам два жълтъка с млякото и ги намазвам преди да влязат във фурната.


12. Пекат се в загрята на 190 градуса фурна за около 25 мин.



Тестото може да се омеси и втаса в хлебопекарна. Квасът се прави по същия начин. В купата на уреда се слагат течните съставки, след това сухите и накрая активираната мая.

Да ви е сладко! 💙



Коментари