Козунак с тахан от шамфъстък и шоколад

Здравейте, приятели!

Споделям ви първата рецепта за тази година - козунак с масло от шамфъстък и течен шоколад.

За съжаление грипът не ме пощади, но днес толкова много ми се прияде козунак, че впрегнах моята приятелка хлебопекарната да забърка едно тесто и сега доволно си похапвам козуначе и си пия чайче - вечерна идилия 😁

× От тази доза излизат 2 малки козунака. Аз използвах кръгла тава от 20см и правоъгълна 24 × 11см.
× Тестото може да се замеси в хлебопекарна, миксер или на ръка.
× Тахан от шамфъстък купувам и използвам на Bettr или на Vikinuts.

Уютна вечер ви желая! 

Козунак с тахан от шамфъстък и шоколад


Необходими продукти:

- 250 мл топло прясно мляко
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. бяло силно брашно ( над 14% протеин)
- 7 гр суха мая
- 1 яйце + 1 жълтък
- 110 гр захар ( бяла, кафява, тръстикова, кокосова)
- щипка сол
- 50 гр тахан от шамфъстък
- фино настъргана кора от 1 лимон
- 1 ванилия
- 500 гр силно бяло брашно ( над 14% протеин) + допълнително за разточване
- 40 гр меко краве масло на кубчета
- течен шоколад по избор

За намазване:
- 1 жълтък
- 1 с.л. прясно мляко
- кафява захар

Начин на приготвяне:
1. В купата на хлебопекарната слагам прясното мляко, маята, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Изкачквам няколко минути, за да шупне маята.
2. След това добавям останалите продукти в следния ред:
- яйце + жълтък;
- захар;
- щипка сол;
- ванилия;
- кора от лимон;
- тахана от шамфъстък;
- брашното.
3. Включвам програма за месене на хляб и постепенно прибавям кравето масло. 
! Програмата ми включва месене и втасване. Дълга е 1 час и 15 мин.
4. Готовото тесто изваждам върху набрашнен плот, разделям на 2 равни по тегло части и оставям да си починат 20- тина минути.


5. Подготвям си формите за печене като ги покривам с хартия за печене.
6. Разточвам първото парче тесто на долу- горе правоъгълен лист с дебелина 5 - 6мм.


7. Намазвам го с течен шоколад и навивам на руло.





8. Оставям около 1см в началото на рулото и го разрязвам през средата.


9. Преплитам двете половинки и получавам оформения правоъгълен козунак.


10. Повтарям същите стъпки и за втория козунак, само че получената плетка навивам в кръг.


11. Завивам козунаците и оставям да втасат на топло за 1 час или докато удвоят обема си.
12. След това ги намазвам с разбития с мляко жълтък и поръсвам със захар.



13. Изпичам ги в загрята на 170 градуса фурна за около 35 мин. Проверка правя с дървен шиш в средата на козунака - ако излезе сух, то сладкишът е готов.
! Ако установите, че козунаците ви са изпечени отгоре, но все още са сурови отвътре, може да ги покриете с хартия за печене.


Да ви е сладко! 




Коментари