Хрупкави солети с газирана вода

Здравейте, приятели!

Днес, по инициатива на Марти, направихме хрупкави солетки. Рецептата си я измислихме двамата, записахме си я прилежно в тефтерчето и започнахме да творим :)

Да си призная, с това количество продукти, очаквах, че ще се получат толкова много, че да ги хапват момчетата поне 2 дни, ама вече са останали наполовина 😁 

Ние не сме слагали сол, заложихме на солеността на кашкавала и сиренето и не сбъркахме - идеални са за нашия вкус. Ако обичате соленички солетки, може да се добави 1/2 или 1 ч.л. сол.

Тестото ни го омеси миксера, но може и в хлебопекарната или на ръка.

Слънчев следобяд от нас! 🌞
Време е за хрупкащи солетки и филм 📽🎬

Хрупкави солети с газирана вода


Необходими продукти:
- 300 мл газирана вода
- 1 яйце
- 100 гр фино настърган кашкавал
- 30 - 40 гр фино настъргано краве сирене
- 50 гр меко масло на кубчета
- около 600 гр брашно

Начин на приготвяне:
1. Смесваме яйцето, газираната вода, кашкавалът и сиренето.


2. След това се добавяме брашното и кравето масло на части. Тестото, което се получава е средно меко, нелепкаво, еластично и много лесно за работа.


3. Разточваме на тънка кора ( около 3мм) и изрязваме солетките. Дължината и ширината са по ваше желание. Аз гледам да не са по-широки от 1см.


4. Подреждаме в тава с хартия за печене.


5. Пекат се в загрята на 190 градуса с вентилатор фурна за около 20 - 25 мин. От по-дългото печене стават по-кафяви и твърди.

Да ви е сладко! 🩵

Коментари