Здравейте, приятели!
Днес, по инициатива на Марти, направихме хрупкави солетки. Рецептата си я измислихме двамата, записахме си я прилежно в тефтерчето и започнахме да творим :)
Да си призная, с това количество продукти, очаквах, че ще се получат толкова много, че да ги хапват момчетата поне 2 дни, ама вече са останали наполовина 😁
Ние не сме слагали сол, заложихме на солеността на кашкавала и сиренето и не сбъркахме - идеални са за нашия вкус. Ако обичате соленички солетки, може да се добави 1/2 или 1 ч.л. сол.
Тестото ни го омеси миксера, но може и в хлебопекарната или на ръка.
Слънчев следобяд от нас! 🌞
Време е за хрупкащи солетки и филм 📽🎬
Хрупкави солети с газирана вода
- 1 яйце
- 100 гр фино настърган кашкавал
- 30 - 40 гр фино настъргано краве сирене
- 50 гр меко масло на кубчета
- около 600 гр брашно
Начин на приготвяне:
1. Смесваме яйцето, газираната вода, кашкавалът и сиренето.
2. След това се добавяме брашното и кравето масло на части. Тестото, което се получава е средно меко, нелепкаво, еластично и много лесно за работа.
3. Разточваме на тънка кора ( около 3мм) и изрязваме солетките. Дължината и ширината са по ваше желание. Аз гледам да не са по-широки от 1см.
4. Подреждаме в тава с хартия за печене.
5. Пекат се в загрята на 190 градуса с вентилатор фурна за около 20 - 25 мин. От по-дългото печене стават по-кафяви и твърди.
Да ви е сладко! 🩵
Коментари
Публикуване на коментар