Остават 3 дни до Рождество и аз в последния момент се сещам да ви споделя една любима рецепта от детството ми, която мама често ни приготвяше по празниците и не само - сладък салам. Това е нещо толкова лесно за приготвяне, а в същото време толкова вкусно и идеално за всяка една трапеза. Освен това може да се съхранява дълго време.
Сега аз имам удоволствието да гледам как Ники сладко - сладко си го похапва и всеки път ме пита: " А, мамо, може ли всеки ден да ми го правиш, а не само за Коледа?" 😁
Та без повече обяснения, представям ви рецептата за Сладка саламена торта ( както е записано в тефтера на мама).
Страхотен петък, приятели! ❤️
× Бисквитите, които използвам са обикновени на "Ная". Може да сложите обикновени на всяки един друг производител.
× Сладкото ми е домашно от ягоди, ако харесвате от друг плод, използвайте го.
× Ядките - суров шамфъстък. Мама винаги слага печени орехи, но аз исках да си употребя малкото останал фъстък.
× За да натроша бисквитите, използвах ръчния си чопър. Може и да се начупят на ръка или в хаванче.
× С получената смес може да се направят 2, 3 или 4 малки салама. Аз оформям 2 като гледам да разпределя сместа долу - горе по равно.
× Сладкия салам обикновено го приготвям следобяд и го хапваме чак на другия ден, за да имат възможност бисквите да омекнат и да поемат от всички аромати.
× Може да се съхранява във фризера или в хладилника.
Сладка саламена торта
Необходими продукти:
- 300 гр натрошени на дребно обикновени бисквити
- 150 гр сладко
- 60 гр ядки
- 1 яйце
- 150 гр краве масло
- 50 гр какао на прах
- 1 пак. ванилова захар ( 10 гр)
Начин на приготвяне:
1. В купа смесвам бисквитите, сладкото от ягоди и ядките.
2. В касерола слагам яйцето, маслото, какаото и ваниловата захар.
3. Слагам я на котлона и чакам сместта да кипне като бъркам по малко с телената бъркалка.
4. Получената паста изсипвам при бисквитите и хубаво разбърквам.
5. Върху алуминиево фолио или стреч, изсипвам половината смес. С ръце оформям саламчето, а след това го завивам. Повтарям същото и с останалото количество.
6. Оформените саламени тортички прибирам във фризера поне за 1 нощ.
Десертът се поднася студен :)
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар