Лесна питка с масло

Тази вечер беше тържеството на Ники в детската градина. И както всички празници, които подготвят учителките му, така и този беше вълшебен.

Аз имах честта и огромното удоволствие да приготвя две мекички питки, които сладко да си похапнат дечицата след като дядо Коледа им раздаде подаръците. 

А снимката ми е от невероятната празнична трапеза за Бъдни вечер, която беше част от представлението на децата 😍

Желая ви спокойна вечер!

Лесна питка с масло


Необходими продукти за питка с диаметър 24 см:

- 270 мл топло прясно мляко
- 50 гр кисело мляко
- 1 яйце
- 1 с.л. с връх захар
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. лимонов сок
- 7 гр суха мая
- 50 гр меко масло на кубчета
- 500 гр бяло пшенично брашно

За намазване:
- 1 жълтък
- 1 с.л. прясно мляко

Начин на приготвяне:
1. Слагам всички продукти в купата на хлебопекарната в следния ред, без маслото:
- яйце
- прясно мляко
- кисело мляко
- лимонов сок
- захар
- сол
- мая
- брашно.
! За тези от вас, които месят на ръка:
- Маята се смесва с прясното мляко и захарта, за да се активира. Обикновено това се случва за 10 - 15 мин.
- В купа се разбиват яйцето със солта, киселото мляко и лимоновия сок. Към тях се добавя след това и готовата мая.
- Прибавя се брашното на порции и се омесва тестото. След което поетапно се влага и кравето масло, меси се докато се поеме хубаво.
- Тестото се слага в купа, покрива се с кърпа и се оставя за час или повече, за да втаса. Необходимо е да удвои обема си.
2. Включвам програма за месене на хляб, тя е дълга 1 час и 15 мин, от които 20 мин меси и през останалото време тестото втасва.
3. Докато тече процеса на месене, добавям постепенно маслото.
4. Готовото тесто оставям върху набрашнена повърхност да си почине за 15 - 20 мин.
5. През това време си вземам тавичката ( тя е с диаметър 24см) и слагам хартия за печене на дъното и по стените.
6. Тестото разделям на 16 равни части ( при мен се падаха по 60 гр всяка), оформям топки и ги подреждам една до друга в тавата.


7. Покривам с кърпа и оставям питката да втаса до удвояване на обема си.
8. Включвам фурната да загрява на 180 градуса, разбивам жълтъка с млякото и намазвам втасалата пита.


9. Слагам я да се пече за 35 - 40 мин. След като е готова я изваждам върху металната решетка, покривам я с памучна кърпа и оставям да се охлади.



Да ви е сладко! 







Коментари