Здравейте, приятели!
Реших да ви споделя днешната вечеря, която не е нищо особено, но пък е доста вкусна и подходяща за студените декемврийски трапези - пилешко месо с кисело зеле на фурна.
Аз използвам накъсани парчета месо, които отделям след като си сваря пилешкия бульон.
Уютна вечер ви желая! 🥂
Пилешко с кисело зеле на фурна
- около 600 - 700 гр кисело зеле
- 4 - 5 с.л. зехтин или олио
- 1 средна глава лук
- 1/3 от голям стрък праз
- 2 - 3 скилидки чесън
- 5 - 6 с.л. доматено пюре
- черен и червен пипер
- чесън на прах
- сол
- малко сланинка
- около 1 ч.ч. пилешки бульон или вода
- 2 - 3 цели листа дафинов лист
Начин на приготвяне:
1. В купа заливам киселото зеле с вода и го оставям да престои там поне 30 мин, а след това хубаво го изплаквам. Това го правя с цел да не стане прекалено солено ястието.
2. В тиган загрявам 2 - 3 с.л. зехтин и добавям пилешкото месо. Овкусявам го със сол, черен, червен пипер и чесън на прах. Запържвам го до златисто и го изваждам от тигана.
3. Нарязвам лука, праза и чесъна. А след тях и готовото, изплакнато кисело зеле.
4. Добавям 2 - 3 с.л. зехтин в същия тиган, в който запържих месото. След като загрее добре, изсипвам лука, праза и чесъна.
5. Леко ги запържвам, прибавям им доматеното пюре, малко черен и червен пипер. Разбърквам 2 - 3 пъти и слагам нарязаното зеле + няколко малки парчета сланинка.
6. Накрая прибавям пилешкото месо, разбърквам и оставям на котлона за няколко минути.
7. Всичко това премествам в малка тава, заливам с пилешкия бульон и слагам 2 - 3 листенца дафинов лист.
8. Включвам фурната на 200 градуса и слагам тавата вътре. Когато ястиято заври, го изваждам, покривам с хартия за печене и алуминиево фолио.
9. Намалям градусите на 160, връщам зелето във фурната и го оставям да се пече за 2 часа.
10. Накрая, ако искате да се запече малко отгоре, хартията и фолиото се махат, фурната се усилва отново на 200 градуса и се пече до желания цвят.
Аз пропускам тази стъпка.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар