Здравейте, приятели!
Днес ще ви очаровам с рецепта за изключително сочен, ароматен, вкусен и лесен за приготвяне сладкиш с ябълки и орехи.
* Яйцата и киселото мляко е хубаво да са на стайна температура.
* Използвах кафява захар, която може да замените с бяла, тръстикова или кокосова.
* Ябълките ми са червени много сладки, но всякакъв друг сорт е подходящ.
* Формата, в която пека сладкиша, е класическа форма за кекс. Не е проблем да се пече и в кръгла или правоъгълна тавичка без отвор в средата.
* По желание може да замените ванилията с канела.
Хубава и спокойна вечер!
Ябълков сладкиш
- 150 гр захар
- 1 ванилия
- щипка сол
- 200 гр кисело мляко
- 1 пак. бакпулвер ( 10 гр)
- 3 с.л. олио
- 200 гр смлени орехи
- 160 гр бяло брашно
- 2 големи ябълки, нарязани на кубчета
Начин на приготвяне:
1. Намазвам формата за печене с олио и поръсвам с брашно.
2. Включвам фурната да загрява на 180 градуса.
3. Смесвам киселото мляко с бакпулвера.
4. С миксера разбивам яйцата със захарта, ванилията и щипката сол. Трябва да се получи пухкава смес.
5. Добавям млякото и олиото. Разбърквам за кратко с миксера, за да се получи еднородна смес.
6. Слагам орехите и бъркам с кухненска шпатула.
7. Следва брашното и накрая нарязаните на кубчета ябълки.
8. Готова смес изсипвам с тавичката и слагам да се пече за 35 - 40 мин. Най - добре е да се проверява с дървен шиш в средата на кекса. Ако излиза суха, е готов.
9. Изчаквам 20- тина минути да се поохлади, обръщам върху чинията за сервиране и поръсвам с пудра захар.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар