Кекс с круши, орехи и бадеми

Привет, мили хора!

Мина много време, откакто написах последната си рецепта тук. И днес искам да ви споделя как приготвям един от най- разкошните сладкиши - кекс с круши, орехи и бадеми. Обещавам ви, че  и вие ще се влюбите в него.

Приготвя се лесно и сравнително бързо, а освен това е невероятно вкусен, нежен, ароматен и топящ се в устата.

* Чашата, с която отмервам е от 250мл. 

* Крушите са сорт " Конференс", но и всеки друг би бил подходящ. Използвам тези, защото са много сочни и сладки.

* Захарта е кафява, за да придаде малко по- различен аромат и цвят на десерта. Може да се замени с друга.

* Смлените бадеми и орехи купувам от Лидл. Продават се в пакети по 200 гр - изгодни и удобни за използване.

* Формата за печене е стандартна за кекс - с отвор в средата.

* Ако сте пропуснали да извадите яйцата предварително от хладилника, може да ги поставите в купа с топла (но не и гореща) вода за 20- 30 мин.

Хубав и спокоен следобяд ви желая!

Кекс с круши, бадеми и орехи


Необходими продукти:
- 5 големи яйца ( 6 малки ) на стайна температура
- 1 ч.ч. кафява захар
- щипка сол
- ванилия
- 5 с.л. вода
- 5 с.л. зехтин/ олио
- 100 гр смлени бадеми
- 100 гр смлени орехи
- 1 ч.ч. бяло пшенично брашно
- 2 круши

Начин на приготвяне:
1. Включвам фурната да загравя на 180 градуса.
2. С миксера разбивам яйцата със захарта, ванилията и щипка сол. Трябва да се получи пухкава и въздушна смес.


3. Добавям водата, зехтина и внимателно разбърквам с телена бъркалка или кухненска шпатула.


4. Следват смлените бадеми и орехи. Разбърквам с бавни, кръгови движения и после прибавям цялото брашно. 



5. Обелвам и нарязвам крушите на кубчета. След това ги слагам в сместа и леко разбърквам.


6. Намазвам формата за печене с олио и я поръсвам с брашно. Изсипвам сместа и слагам във фурната за 30 - 35 мин или до суха клечка.




7. Преди да извадя кекса от тавата, изчаквам 20 - 30 мин да се охлади.


Да ви е сладко! 










Коментари