Кифлички с кашкавал и шарена сол

Ето я и рецептата за днешните кифлички :) 

Приготвям ги вече за втори път, тъй като мъжете у дома много ги харесаха 😊

Тестото е от 50/50 типово и бяло пшенично брашно и е замесено в хлебопекарната. Разбира се, това може да се случи и с миксер или на ръка.

Кифлите се получават много меки и се запазват такива с дни. Разрязани през средата по дължина, са изключително подходящи и за да си направите вкусни сандвичи... или поне ние така ги хапваме - с шунка, чедърче, краставички и доматки 🤤

Желая ви хубава неделна вечер, приятели!

Кифлички с кашкавал и шарена сол


Необходими продукти:

- 200 мл айрян 
- 250 мл леко затоплено прясно мляко 
- 1 яйце 
- 7 гр суха мая ( 1 пакетче)
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 50 гр меко масло на кубчета
- 50 гр зехтин/ олио
- 400 гр типово пшенично брашно
- 400 - 450 гр бяло пшенично брашно ( за средно меко тесто)
- около 100 гр настърган кашкавал ( моцарела)
- шарена сол
- около 20 гр разтопено масло
 
За намазване:
- 1 жълтък
- 1 с.л. прясно мляко

Начин на приготвяне:
1. В купата на хлебопекарната слагам първо течните съставки, а след това сухите - без маслото.
- млякото;
- айряна;
- яйцето;
- зехтина;
- сол и захар;
- двата вида брашно
- и маята.
2. Включвам програма " Месене на хляб", тя продължава 1 час и 15 мин, от които 20 мин меси и 55 мин тестото втасва.
3. По време на месенето добавям на части мекото краве масло.

** В случай, че месите на ръка - активирайте първо маята като я смесите с топлото мляко, захарта, 1 с.л. от брашното и изчакате 10- тина минути да шупне. След това добавете останалите продукти и оформете средно меко тесто като поетапно добавяте мекото масло. Поставете тестото в голяма купа, покрийте го с кърпа и оставете да втаса за 1 час.

4. След края на програмата изваждам тестото върху набрашнен плот, разделям го на 2 еднакви по тегло топки и оставям да си починат 15 - 20 мин.



5. Всяка топка разточвам на кръгъл лист с диаметър 36 - 38 см.
6. Намазвам първата с разтопеното краве масло ( нещо, което забравих да направя днес), поръсвам с шарена сол и разпределям настъргания кашкавал.



7. Поставям втория лист върху първия и разточвам още малко, за да се слепят добре.


8. Разрязвам кръга на 4 големи триъгълника и всеки от тях на още 5 по- малки, т.е. трябва да се получат 20 на брой.
9. Всеки от тях навивам от основата към върха, за да се оформи кифличка.


10. Постилам 2 големи тави с хартия за печене и подреждам кифлите на разстояние една от друга.


11. Покривам с памучна кърпа и оставям да втасат за 30 - 40 мин.
12. През това време разбивам жълтъка с прясното мляко.
13. Намазвам кифличките и ги слагам да се пекат в загрята на 200 градуса фурна за 15 - 20 мин. 



Да ви е сладко! 🌷


Коментари