Днешното ми предложение е много свежо и вкусно - добре познатите на всички вас спагети " Болонезе". Различното при моите са самите спагети, защото са от тиквички и то трицветни - жълти, тъмнозелени и светлозелени.
За да си направите тиквички, краставички и т.н. на такива спирали ( спагети), има специални спиралайзери. Моят е на Tupperware и е повече от страхотен.
Колкото до соса, предполагам, че е класически и не само аз го приготвям по този начин.
Прохладен следобяд! 🌷
Спагети " Болонезе" от тиквички
Необходими продукти:
- 1 светла тиквичка
- 1 тъмна тиквичка
- 1 жълта тиквичка
- 1 - 2 с.л. зехтин ( олио)
- 1 средна глава лук / парче праз
- 1 морков
- 2 - 3 скилидки чесън
- около 400 гр домати на кубчета
- около 200 гр доматено пюре
- около 400 гр кайма смес ( телешко и свинско)
- сол на вкус
- 1 с.л. захар
- 1 - 2 ч.л. риган
- черен пипер на вкус
- 1/2 ч.л. червен пипер
- настърган чедър, пармезан, кашкавал ( каквото обичате)
1. Нарязвам праза, морковите, чесъна и ги слагам в загрят тиган със зехтин, за да се запържат.
2. Добавям каймата и бъркам почти непрекъснато, докато започне да се разпада и да става на трохи.
3. Добавям доматите на кубчета, доматеното пюре, както и всички подправки. Разбърквам, намалям котлона и оставям соса да къкри за около 25 мин или докато хубаво се сгъсти.
4. През това време приготвям тиквичките. След като съм ги направила на спагети, ги посолявам леко и слагам в микровълновата за 3 мин. Тъй като се отделя доста вода от тях, ги слагам в гевгир, където да се отцедят за кратко.
5. Накрая разпределям тиквичките по чиниите за сервиране, върху тях слагам от горещия сос и настъргвам чедър.
Да ви е сладко! 🌷
Коментари
Публикуване на коментар