Здравейте, приятели!
Остана ми малко квас след вчерашното месене на хляб и така се "родиха" днешните гризини - с квас, чедър, кашкавал, риган и чубрица и приготвени с помощта на Марти :))
Можете да си ги направите и с мая, както и да добавяте други подправки.
Усмихнат следобяд!
Гризини с квас, чедър и кашкавал
- 50 гр квас или 3 гр суха мая
- 200 мл прясно мляко
- 200 мл газирана вода
- 1 яйце
- 50 мл зехтин
- 100 гр настърган кашкавал
- 50 гр настърган чедър
- 1/2 ч.л. сол
- около 1 с.л. чубрица
- 1 - 2 ч.л. риган
- 300 гр типово пшенично брашно
- около 400 гр бяло пшенично брашно
Начин на приготвяне:
1. Смесвам кваса с млякото, водата, яйцето и зехтина.
2. Добавям чедъра, кашкавала, солта и подправките.
3. Следват типовото брашно и бялото. Трябва да се получи леко лепкаво меко тесто.
2. Добавям чедъра, кашкавала, солта и подправките.
3. Следват типовото брашно и бялото. Трябва да се получи леко лепкаво меко тесто.
4. Увивав го със стреч и прибирам в хладилника за 24 часа.
5. Разделям тестото на 2 части и слагам едната върху хартия за печене.
6. Поръсвам с малко брашно и разточвам кора с дебелина около 5мм. След това изрязвам гризините в желаната ширина и дължина.
6. Поръсвам с малко брашно и разточвам кора с дебелина около 5мм. След това изрязвам гризините в желаната ширина и дължина.
7. Подреждам ги в тава с хартия за печене и пека в загрята на 210 градуса фурна за 15 - 20 мин.
Да ви е сладко! 🌷
Коментари
Публикуване на коментар