Погача с кефир и котидж сирене

Днес моята сестричка празнува своите 29 години! 🥳

И по този повод, докато пътувам към нея и нашият така чакан дъъъълъг уикенд по женски, ви споделям питата, която омесих вчера за нейно здраве. Тя е с кефир, котидж сирене и газирана вода - невероятно мека, ароматна и вкусна се получава.

Може да замените котидж сиренето с извара, но в този случай ще е необходимо или да намалите брашното, или да добавите малко повече газирана вода, тъй като изварата е по- суха.

Тестото е замесено в хлебопекарната, но може  и с планетарен миксер или на ръка.

Използвала съм кръгла форма за печене с диаметър 26см.

Усмихнат четвъртък, скъпи приятели!

Погача с кефир и котидж сирене


Необходими продукти:
- 1 яйце + 1 за намазване на питата
- 300 гр кефир
- 100 гр котидж сирене
- 100 гр газирана вода
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. лимонов сок
- 100 гр меко масло, нарязано на кубчета
- 7 гр суха мая
- около 700 - 750 гр бяло брашно
- чубрица
- шарена сол

Начин на приготвяне:
1. В купата на хлебопекарната слагам продуктите в следния ред:
- 1 яйце
- кефир
- газирана вода
- лимонов сок
- котидж сирене
- сол
- захар
- сухата мая
- около 700 гр брашно.
2. Включвам програма за месене на хляб, по време на която тестото ще се омеси и ще втаса. Дълга е 1 час и 15 мин, от които 20 мин са месене.
3. Докато машината меси, добавям поетапно маслото. После, ако е необходимо прибавям още брашно, за да се получи средно меко тесто.
4. След края на програмата, изваждам тестото върху набрашнена повърхност, оформям го на топка и оставям да си почине за 30 - тина минути.


5. Разточвам го в правоъгълна форма с приблизителни размери 35 × 65см.
6. Поръсвам обилно с чубрица и шарена сол.


7. Навивам на руло, после го разрязвам през средата, за да се оформят 2 ленти.




8. Преплитам ги с разряната част нагоре и след това навивам в кръг.



9. Намазвам тавата с масло и слагам оформената питка в нея. На дъното слагам и хартия за печене. Оставям да втаса до удвояване на обема си.



10. Включвам фурната да загрее на 180 градуса.
11. Разбивам яйцето с вилица и с четка внимателно намазвам втасалата пита.


12. Пека я за около 40 мин.


13. След като извадя погачата, я покривам с памучна кърпа, за да се запази мека.


Да ви е сладко! 🌷







Коментари