Солен кекс със скир и трахана

Здравейте, приятели!

Споделям ви днешната следобедна закуска у дома - солен кекс със скир, трахана и още нещо :)

С получената смес може да се направят и солени кексчета. Може да се добавят маслини, шунка, различни подправки, чушка или друго, което харесвате и предпочитате.

Тавичката за кекса трябва да е малка правоъгълна 24 × 12см, кръгла с диаметър 20 - 22см или квадратна 22см.

Лека вечер!

Солен кекс със скир и трахана


Необходими продукти:

- 5 с.л. с връх трахана
- 100 мл вода
- 400 гр скир ( 1 кофичка)
- 1 - 2 с.л. чубрица
- 100 гр настърган кашкавал
- 100 гр натрошено сирене
- 100 гр пълнозърнесто брашно от овес

Начин на приготвяне:
1. Накисвам траханата във водата за час - два, за да омекне.


2. Преди да започна да прибавям останалите съставки включвам фурната да загрява на 180 градуса.
3. Добавям скира, чубрицата и разбърквам със силикинова ( дървена, метална) лъжица.
4. Следват овесеното брашно, сиренето и кашкавала. Бърквам докато хубаво се смесят всички продукти.




5. Намазвам формата за печене с мазнина по избор ( масло, олио, зехтин или друго) и изсипвам тестото в нея.


6. Кексът се пече за 45 - 50 мин или до получаване на приятен златистокафяв загар.


7. Още горещ го изваждам от тавичката върху чинията за сервиране. Вкусен е всякак - и топъл и студен.



Да ви е сладко! ❤️




Коментари