След кратко, но много щастливо пътешествие до любимите ми Родопи, ви споделям една лесна, бърза и свежа рецепта за кексчета с извара, лимон и ягодки. Ако имах сладолед у дома, щях да ги поднеса с топка - две.
Ако не харесвате извара в десерти, то може да я замените с рикота.
Количеството брашно е ориентировъчно, тъй като зависи от големината на използваните яйца и лимон. Аз имам щастието днес да използвам домашни лимони, които са невероятно ароматни 🤤
Подходящи са за печене както в стандартна тавичка за мъфини с 12 гнезда, така и в такава с 6 по- големи.
Хубава вечер ви желая!
Кексчета с извара, лимон и ягоди
Необходими продукти:
- 2 големи яйца
- 275 гр нискомаслена извара ( 4,2%)
- 90 - 100 гр захар по избор
- 1 ванилия
- кора от 1 лимон
- сок от 1 малък лимон
- 90 - 130 гр бяло брашно
- 5 гр бакпулвер
- няколко ягоди
- няколко сурови шамфъстъка или други ядки
Начин на приготвяне:
1. В купа разбивам яйцата с изварата, захарта и ванилията. Работя с миксера за 5 - 6 мин.
2. Добавям кората и сока от лимон и разбърквам с бъркалка.
3. Следват брашното и бакпулвера, отново разбърквам с бъркалка. Тестото, което трябва да се получи е малко по-гъсто от това за кекс.
4. Намазвам с масло/ олио или др. формичките за печене и разпределям сместа.
5. Нарязвам ягодите на шайби и слагам във всяко гнездо като ги натискам навътре.
6. Накрая боцвам по няколко ядки във всяко кексче и са готови за печене.
7. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна за около 30 - 35 мин или до суха клечка.
Да ви е сладко! 🌷
Коментари
Публикуване на коментар