Кексчета с извара, лимон и ягоди

След кратко, но много щастливо пътешествие до любимите ми Родопи, ви споделям една лесна, бърза и свежа рецепта за кексчета с извара, лимон и ягодки. Ако имах сладолед у дома, щях да ги поднеса с топка - две.

Ако не харесвате извара в десерти, то може да я замените с рикота.

Количеството брашно е ориентировъчно, тъй като зависи от големината на използваните яйца и лимон. Аз имам щастието днес да използвам домашни лимони, които са невероятно ароматни 🤤

Подходящи са за печене както в стандартна тавичка за мъфини с 12 гнезда, така и в такава с 6 по- големи.

Хубава вечер ви желая!

 Кексчета с извара, лимон и ягоди


Необходими продукти:

- 2 големи яйца
- 275 гр нискомаслена извара ( 4,2%)
- 90 - 100 гр захар  по избор
- 1 ванилия
- кора от 1 лимон
- сок от 1 малък лимон
- 90 - 130 гр бяло брашно
- 5 гр бакпулвер
- няколко ягоди
- няколко сурови шамфъстъка или други ядки

Начин на приготвяне:
1. В купа разбивам яйцата с изварата, захарта и ванилията. Работя с миксера за 5 - 6 мин.




2. Добавям кората и сока от лимон и разбърквам с бъркалка.


3. Следват брашното и бакпулвера, отново разбърквам с бъркалка. Тестото, което трябва да се получи е малко по-гъсто от това за кекс.


4. Намазвам с масло/ олио или др. формичките за печене и разпределям сместа.


5. Нарязвам ягодите на шайби и слагам във всяко гнездо като ги натискам навътре.



6. Накрая боцвам по няколко ядки във всяко кексче и са готови за печене.


7. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна за около 30 - 35 мин или до суха клечка.



Да ви е сладко! 🌷





Коментари