Привет в понеделник!
Днешната рецепта, освен че е много красива, е и бърза, лесна, вкусна.
Представям ви вариант на киш с блат от лаваш и зеленчуци. Хубавото тук е, че може да променяте плънката по ваш вкус и желание. Сега нямах шунка, но когато имам, обичам да добавям и от нея. Получава се също много вкусно, ако се добави краве сирене или варена царевица.
Питката лаваш, която използвам е с диаметър около 30см, а тавичката за печене ми е с падащо дъно и размер 26см.
Хубава вечер, приятели!
Киш с лаваш и зеленчуци
Необходими продукти:
- 1 питка лаваш 30см
- 1 голям домат/ няколко черита
- 1 чушка
- 5 яйца
- 100гр готварска сметана
- 4 - 5 гъби печурки
- 5 - 6 апсержи ( по желание)
- 80 - 100 гр настърган кашкавал/ моцарела
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- червен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Включвам фурната да загрява на 170 градуса с вентилатор ( може и на 190 - 200 градуса без).
2. На дъното на тавата поставям хартия за печене, а стените намазвам с краве масло.
3. След това слагам питката лаваша и оформям основата за киша.
4. В купа и с телена бъркалка разбивам яйцата, заедно с подправките.
5. Добавям готварската сметана и разбърквам. Моята е млечна на Olympus с 20% масленост.
6. Нарязвам доматите на кубчета, а чушката на ленти. Прибавям ги към яйцата + настъргания кашкавал.
7. Получената смес изсипвам върху лаваша в тавичката.
8. Нарязвам гъбите на шайби и ги подреждам отгоре. А накрая завършвам с аспержите.
9. Слагам киша да се пече за около 35 мин.
10. Още топъл го премествам от тавичката в съда за сервиране.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар