Сладкиш с рикота и шамфъстък

Десертът, който ви представям днес, е определен от мъжа ми с една дума и тя е "фамозен" 😁 И да, наистина е такъв - с нежен вкус и прекрасна текстура.

Рецептата е на любима моя румънска блогърка. Тя използва крем шамфъстък, както в тестото за сладкиша, така и за измазването му, а аз го замених с натурален тахан, който придаде още по- наситен и невероятен вкус и аромат.

Ако и вие искате да си приготвите този десерт, ще ви е необходима тавичка с диаметър 20см и падащо дъно.

Сладкиш с рикота и шамфъстък


Необходими продукти:

За блата:
- 2 жълтъка
- 90 гр захар
- 1 ванилия
- 450 гр рикота
- 50 гр фино смлян суров шамфъстък
- 2 с.л. тахан от шамфъстък ( 50 гр)
- 50 гр царевично / пшенично нишесте
- щипка сол
- 4 белтъка

За крема:
- 40 гр тахан от шамфъстък
- 200 гр крема сирене
- 1 с.л. пудра захар ( на вкус)

За украса ( по желание):
- около 50 гр натрошен суров шамфъстък

Приготвяне на блата:
1. Разбивам на сняг белтъците с щипка сол.


2. В друга купа смесвам жълтъците със захарта и ванилията. Разбивам с миксера за около 1 - 2 мин.


3. Добавям рикотата и тахана. Разбърквам с миксера до получаване на гладка смес.



4. След това прибавям нишестено и фино смлените шамфъстъци. Разбърквам с лъжица или шпатула до уеднаквяване на сместа.



5. На части започвам да добавям белтъците и разбърквам внимателно, с бавни кръгови движения, за да се запази пухкаво и въздушно тестото.



6. На дъното на формата за печене поставям хартия за печене и изсипвам сместа като леко я заглаждам с лъжица.


7. Слагам да се пече в загрята на 180 градуса фурна за 50 - 55 мин или до суха клечка. Хубаво е да се направи проверка още на 45- тата минута.


8. След като изпека сладкиша, изчаквам 10 - 15 мин да се поохлади, преди да го извадя от формата и да го сложа в съда за декориране и сервиране. На снимката може да видите, че излезе ли от фурната, сладкишът спада. Това да не ви притеснява, съвсем нормално е.




9. Преди да нанеса крема, трябва да е напълно изстинал.

Приготяне на крема и украсяване:
1. В дълбока купа слагам всички съставки и ги разбърквам с миксера до получаване на гладък крем.



2. С помощта на шпатула или лъжица го нанасям върху блата, а след това поръсвам със счукан шамфъстък.




4. Прибирам десерта в хладилника за 30 - тина минути и след това е готов за сервиране. В хладилника може да се съхранява до 2 дни.


Да ви е сладко! 🌷


Коментари