Кифлички със сварени яйца

Добро утро, приятели!

Ето я и обещаната рецепта за вчерашните кифлички - идея в какво да вложите част от яйцата, които сте сварили за Великден и са ви останали.

Тестото се замесва в хлебопекарната, миксера или на ръка. Може да се използва, за да се оформи и пита със или без сирене като най- подходящият размер тавичка в случая ще е с диаметър 24 - 26см.

Усмихнат вторник да си имате!

Кифлички със сварени яйца


Необходими продукти:
- 4 сварени яйца
- 3 с.л. кисело мляко
- 200 мл газирана / обикновена вода
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. с връх сол
- 100 мл олио
- 7 гр суха мая ( 1 пакет)
- около 500 гр бяло брашно
- краве сирене

За намазване:
- 1 жълтък
- 1 ч.л. прясно мляко
- микс семена ( по желание)

Начин на приготвяне:
1. Пасирам 4 сварени обелени яйца с 3 с.л. кисело мляко до получаване на гладка консистенция.



2. Премествам сместа в купата на хлебопекарната/ миксера и добавям в описания ред:
- газираната вода;
- олиото;
- захарта;
- солта;
- сухата мая;
- 400 гр от брашното.
3. Включвам програма за месене на хляб, тя е дълга 1 час и 15 мин при мен, от които 20 мин месене и 55 мин втасване.
4. Докато се замесва тестото добавям още брашно до получаване на меко тесто.
5. Когато го извадя от машината, го оставям върху набрашнен плот, за да си почине за около 20 мин.


6. Разточвам кръгла кора с диаметър около 50 - 52 см, която разрязвам на 16 триъгълника.



7. В основата на всеки слагам натрошено краве сирене и оформям кифличките като навивам основата към върха и леко притискам крайчетата.




8. Подреждам ги в голяма тава с хартия за печене, покривам с кърпа и оставям да втасат за около 40 мин.


9. Разбивам 1 жълтък с 1 ч.л. прясно мляко и намазвам втасалите кифлички. След това ги поръсвам с микс от семена.


10. Пека ги в загрята на 200 градуса фурна за около 25 - 30 мин или до получаване на приятен загар.


11. Съхранявам ги увити в памучна кърпа или найлонова торбичка, за да се запазят меки.


Да ви е сладко! 🌷



Коментари