Здравейте, приятели!
Днес ще ви представя малко по- различни кифли - с трахана и сирене. Получават се големички, супер меки, пухкави и вкусни.
Тестото е замесено в хлебопекарната, но може на ръка или с планетарен миксер.
Лека вечер!
Кифли с трахана
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 150 мл прясно мляко на стайна температура
- 150 мл газирана вода
- 1 к.л. мед
- 1 ч.л. сол
- 7 гр суха мая
- 10 с.л. трахана
- 70 гр масло на стайна температура, нарязано на кубчета
- около 500 - 600 гр бяло брашно
- краве сирене
1. В купичка смесвам маята, меда и прясното мляко. Изчаквам да шупне.
2. През това време в купата на хлебопекарната/ миксера слагам:
- 2 яйца
- газираната вода
- сол
- траханата.
3. Добавям активираната мая и 500 гр брашно.
4. Включвам хлебопекарната на програма за месене на хляб с дължина 1 час и 15 мин - състои се от месене и втасване.
5. Постепенно добавям кубчетата масло. А накрая и още брашно, до получаване на меко нелепнещо тесто.
6. След края на програмата оставям тестото да си почине върху набрашнена повърхност за 15 - 20 мин.
8. Разрязвам я на 12 триъгълника.
9. В основата на всеки слагам натрошено краве сирене.
10. Оформям кифличките като навивам всеки триъгълник, стискам двата края и леко прегъвам навътре.
12. Подреждам ги в тава с хартия за печене, покривам с кърпа и оставям да втасат за около 1 час.
13. Преди печене, ги намазвам с едно цяло разбито яйце. По желание могат да се поръсят със семена.
14. Включвам фурната да загрява на 190 градуса и изпичам кифлите за около 25 - 30 мин.
Да ви е сладко! 🌷
Коментари
Публикуване на коментар