Честит празник, мили дами! 🌷🩷
Желая ви здраве! Очите ви от щастие да греят и да сбъдвате мечтите си!
С децата си похапваме любимия кекс у дома - кексът на баба 😊 Много пъти съм го приготвяла, много пъти съм го споделяла на страницата с вас и беше крайно време да опиша рецептата и в блога, за да е още по-удобна и лесна за намиране.
Баба е тази, която събуди любовта ми към десертите още в ранна детска възраст. Винаги ще си спомням колко развълнувана бях, когато за първи път аз ѝ приготвих кекса, на който тя ме научи - бях на 9 години и с нетърпение чаках на вратата, за да я посрещна и да я зарадвам.
С времето съвсем малко измених рецептата по отношение на разделянето на какаовата и лимоновата част, но количеството и вида продукти не съм променяла.
Щастлив да ви е денят - цветен и усмихнат! 🌷
Кексът на баба
Необходими продукти:
- 7 яйца на стайна температура
- 220 гр захар
- 1 ванилия
- щипка сол
- 7 с.л. хладка вода
- 7 с.л. олио
- настъргана кора от 1 лимон
- 30 гр какао на прах
- 270 гр бяло брашно
Начин на приготвяне:
1. Разделям белтъците от жълтъците в две купи, като белтъците слагам в по-голяма.
2. Добавям цялата захар и ванилията към белтъците, а към жълтъците - щипка сол.
3. С миксера разбивам белтъците на сняг или до твърди връхчета. Друг вариант да се проверят е като се обърне купата наобратно и не помръднат.
4. Жълтъците разбивам също с миксера за около 1 мин.
5. След това ги добавям към бялата смес и внимателно разбърквам с бъркалка.
6. Прибавям олиото и водата. Отново разбърквам добре.
7. Разделям сместа на 2 равни части в две купи.
8. В едната слагам 150 гр пресято брашно + лимоновата кора. Бъркам внимателно с кръгови движения докато изчезнат всички бучки.
9. А към другата добавям пресятото какао с останалото пресято брашно. Отново разбърквам до уеднаквяване на тестото.
10. Формата за кекса напръсквам/ намазвам с мазнина ( олио, масло или друго) и включвам фурната да загрява на 180 градуса.
11. Запушвам отвора с алуминиево фолио.
12. Върху него започвам да слагам по 1с.л. от всяка смес и така до края. Редувам лимонова, какаова, лимонова - какаова.
13. Кексът се пече за около 35 - 40 мин или до суха клечка.
14. След като е готов, изчаквам 20 -тина минути преди да го извадя от формата.
15. По желание може да се поръси с пудра захар.
Коментари
Публикуване на коментар