Здравейте, приятели!
Днес ви споделям рецепта за още един много мек и вкусен постен козунак - с бадемов тахан, ядково мляко, газирана вода, шоколад, локум и орехи. А оформянето му е доста лесно и ефектно.
Използвала съм неподсладено бадемово мляко, която може да се замени с друго ядково.
Ако не разполагате с бадемов тахан, заменете го с какъвто имате - сусамов, слънчогледов и т.н. Няма да повлияе много на вкуса, тъй като количеството тахан в състава на тестото не е голямо.
Пълнежът също търпи промяна - може да се добавят ядки, сушени плодове и други.
Тестото е подходящо да се замеси на ръка, с миксер или в хлебопекарната. Аз съм използвала, както обикновено, помощта на моята най- голяма приятелка в кухнята Хлебопекарната :)
Ще ви трябват и две правоъгълни тави с размери 30 × 11см.
Уютна вечер!
Постен козунак с тахан и газирана вода
Необходими продукти:
- 250 мл бадемово мляко
- 100 мл газирана вода
- 150 гр захар ( бяла, кафява, тръстикова)
- 10 гр суха мая
- 50 гр бадемов тахан
- 50 мл олио + допълнително
- настъргана кора от 1 лимон
- 1 ванилия
- щипка сол
- около 630 - 700 гр бяло брашно
Пълнеж:
- 2 - 3 с.л. какао на прах
- около 80 мл бадемово мляко
- 1 кутийка цветен локум
- натрошени орехи
- смлени орехи ( по желание)
Начин на приготвяне:
1. Измивам лимона и след това го накисвам в чаша/ купа с вода и 1 - 2 ч.л. сода бикарбонат. За да не изплува на повърхността, го притискам с малка чиния. След около 30 мин изплаквам лимона добре и настъргвам кората му.
2. В купичка смесвам маята, млякото, 20 гр брашно и 10 гр от захарта. Процесът на активиране продължава 10 - 15 мин.
3. През това време в съда на хлебопекарната/ миксера или в голяма купа, слагам :
- газираната вода
- олиото
- ванилията
- щипка сол
- тахана
- кората от лимона
- захарта.
4. Добавям готовата мая и 550 гр от брашното. Включвам програма за месене на хляб, дълга е 1 час и 15 мин. В процеса на месене добавям още брашно, за да се получи средно меко тесто - при мен са още 60 гр.
! Ако месите на ръка, първо разбъркайте всички съставки и след това добавяйте на порции пресято брашно.
5. След като приключи първото втасване на тестото в хлебопекарната, го премесвам леко върху намазнен с олио плот и поставям в купа за следващо втасване до удвояване на обема.
6. Докато чакам тестото, приготвям шоколада, с който ще го мажа. В купичка смесвам 2 - 3 с.л. какао с около 80мл бадемово мляко. Целта е да се получи с гъстотата на разтопен шоколад.
7. Покривам дъното и стените на тавичките за козунака с хартия за печене.
8. Върху набрашнена повърхност разточвам цялото тесто във формата на правоъгълник. Дебелината на листа трябва да е около 5 - 7мм.
9. После го разрязвам на 2 равни половини и всяка намазвам с шоколада.
10. Разпределям нарязан на дребно локум и поръсвам с натрошени орехи.
11. Всяка част навивам на руло, което разрязвам през средата и след това сплитам.
12. Поставям оформените козунаци в тавите за печене, покривам ги с кърпа и изчаквам да удвоят обема си. Това се случва в рамките на 1 час.
13. Намазвам ги с бадемово мляко и поръсвам със смлени орехи.
14. Пекат се в загрята на 170 градуса фурна за 35 - 45 мин. Хубаво е на 30 - тата минута да се провери в средата с дървен шиш. Когато излезе сух, козунакът е готов.
15. Изчаквам 10 - 15 мин преди да го извадя от тавичката, а за да се нареже и сервира, е добре да бъде напълно охладен.
Да ви е сладко! 🌷
Коментари
Публикуване на коментар