Веган торта с плодове

Днес своя рожден ден празнува Мама 🎂

Мама е сила, мама е всичко! ❤️

Имам щастието и тази година да сме заедно за нейния празник 🥳 И в нейна чест успях да сътворя една веган торта, която се получи просто прекрасна.

Не ме бива в украсяването, в изрязването на блатове и т.н., но поне мога да направя вкусни тортичките 😁

Блатовете са по рецептата на Cake and Pancake за веган бананови мъфини, а кремът се състои от веган и кокосова сметана.

× Използвала съм боровинки и ягоди, може да се сложат други плодове. Получава се невероятно вкусна основа и с круши.
× За хрупкавост съм добавила леко натрошен суров шамфъстък, който може да се замени с бадеми, лешници или друг вид ядки.
× Кокосовата сметана трябва да престои няколко часа в хладилника, преди да се използва.
× Формата за печене е с диаметър 20см. Като се изпичат 2 блата.
× Аз избрах да правя двата блата едновременно в две различни купи, така е описана и рецептата. Но може всички съставки да се смесят в един голям съд и да се раздели сместа на 2 преди печене.

Слънчеви почивни дни, приятели! 🌷

Веган торта с плодове


Необходими продукти:

За 2 блата:
- 4 банана
- 200 гр захар
- 160 мл олио
- 2 ванилии
- 2 щипки сол
- 400 гр бяло брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- 2 ч.л. сода бикарбонат
- 250 гр боровинки

Крем:
- 400 гр веган сметана за разбиване
- твърдата част от 1 кенче 400мл кокосова сметана 
- 2 с.л. с връх пудра захар
- 1 ванилия

- ягоди
- шамфъстък

Начин на приготвяне:

Блатове:
1. Намачквам 2 банана и към тях добавям 80 мл олио и 100 гр захар.



2. Следват по 1 ванилия, щипка сол, 200 гр брашно, 1ч.л. сода и 1 ч.л. бакпулвера. Рабърквам до хомогенизиране на сместа.


3. Добавям 125 грама боровинки и внимателно разбърквам.
4. На дъното на формите за печене слагам хартия за печене и изсипвам сместа.



5. Блатовете пека в загрята на 180 градуса с вентилатор фурна за около 35 - 40 мин.


6. Изчаквам да се охладят преди да ги извадя от тавичките и от всеки изрязвам по 2 платки, за да получа 4 основи за тортата.



Кремът:
1. Разбивам първо веган сметаната, заедно с 1 ванилия и 2 с.л. пудра захар.


2. Добавям твърдата част от кокосовата сметана и разбивам до хомогенност на крема.



Сглобяване на тортата:
1. Намазвам първата платка с 4 - 5 с.л. крем и поръсвам обилно с натрошен суров шамфъстък.


2. Слагам втория блат, намазвам с крем и поръсвам обилно с нарязани на произволни парченца ягоди.


3. Третият пласт е отново с крем и шамфъстък.
4. А последният украсих с шамфъстък и ягоди. Леко загладих крема на тортата отстрани и прибрах в хладилника.



5. Хубаво е да престои поне няколко часа там, преди да се хапва.


Да ви е сладко! 🌷





Коментари