Постен портокалов козунак

Гледам, че хората вече са започнали да приготвят козунаци и от всички снимки, които виждам и на мен ми се приядоха 😁

Тези от вас, които ме следват от по-отдавна знаят, че аз повече обичам постните - без яйца и мляко, точно като тези, които приготвих днес.

Невероятно ароматни и вкусни, както и с безкрайно много конци - това са моите постни портокалови козунаци с шоколад и стафиди 🤤

Опитайте да ги приготвите, сигурна съм, че ще ви харесат - с леко киселата си нотка от стафидите и наситения вкус на портокал, примесен с какао 🙂

Тестото може да се забърка в миксера, хлебопекарната или на ръка. Аз предпочитам хлебопекарната, тъй като там заедно с месенето върви и първото втасване.

Тавичките ми са правоъгълни с размери 25 × 11 см. Ако нямате такива, другият вариант е за една кръгла с диаметър 26см и ще се получи вдин голям козунак.

Използвала съм овесено мляко с ванилия, което има захар и е сладко. Сокът от портокал също е доста сладък, затова и захарта в рецептата не е много. Ако използвате неподсладено ядково мляко, добавете още 40 - 50 гр захар. Тя може да е бяла, кафява или тръстикова.

Брашното - аз съм комбинирала стандартно бяло пшенично брашно тип 500 с високопротеиново такова като от второто сложих 150 гр. Може да се използва и само обикновено.

Плънката на козунаците също подлежи на промяна - възможни са различни комбинации като например:

- локум, орехи и стафиди;
- локум и орехи ( други ядки);
- само ядки и стадиди и т.н.

Спокойна вечер ви желая, приятели!

Постен портокалов козунак


Необходими продукти:

За тестото:
- 150 мл ядково мляко
- 150 мл прясно изцеден портокалов сок
- 10 гр суха мая
- 110 гр захар ( 150 - 160гр)
- щипка сол
- настърганата кора от 2 портокала
- 100 мл олио + допълнително при оформяне
- около 600 гр бяло брашно

За шоколада:
- 80 - 90 мл ядково мляко
- около 2 - 3 с.л. с връх какао на прах

За пълнежа:
- 100 гр златни стафиди
- 100 гр черни стафиди

За намазване:
- 1 - 2 с.л. ядково мляко
- захар

Начин на приготвяне:

1. Който и начин за замесване на тестото да изберете, първо се активира маята. Това става като се смесят леко топлото ядково мляко с 1 с.л. от брашното и маята. Изчаквам няколко минути.


2. В купата на хлебопекарната/ миксера или просто в дълбока купа, се слагат всички течни съставки, щипка сол и настърганата кора от портокалите.
3. Към тях се добавя и вече готовата мая.


4. Накрая се слага брашното.
- за хлебопекарна: слагам 550 гр брашно и включвам програма " Месене на хляб", продължава 1 час и 15 мин - 20 мин месене и 55 мин втасване. В самия процес на замесване наблюдавам тестото и при необходиност прибавям още 20 - 30 гр брашно.
- за миксер: добавям поетапно брашното, докато се получи средно меко тесто, което се отлепя от стените на купата. Премествам в купа, покривам с кърпа и оставям да втасва 1 час.
- месене на ръка: поетапно добавяне на брашното и месене до получаване на гладно средно меко тесто. Поставям в купа, покривам и оставям за втасване 1 час.
5. След първото втасване леко размесвам тестото върху намазнена с олио повърхност и го връщам в купата, за второ втасване - продължава до удвояване на обема.


6. Работя върху намазнен плот. Разделям тестото на 4 еднакви по тегло части.


7. Всяка от тях разтягам с ръце на долу - горе еднакви правоъгълни/ елипсовидни кори. Не трябва да са много тънки.


8. В една купа приготвям шоколада като смесвам какаото и млякото. Консистенцията трябва да е същата като на разтопен на водна баня шоколад. Затова съм написала ориентировъчни количества на двете съставки, защото може да се наложи да се добавя още какао или мляко, за да се постигне желаната гъстота.
9. С четка намазвам обилно и четирите платки.


10. Всяка поръсвам с двата вида стафиди.


11. Навивам ги по отделно на 4 рула като ги притискам в краищата, за да не излиза от там пълнежът.
12. Взимам едно руло и го поставям през средата върху друго, за да се образува "Х". Трябва да имам 2 хикса за 2 козунака.


12. Сплитам ги и ги поставям в намазаните с олио тавички ( може да се сложи и хартия за печене).


13. Покривам ги с кърпа и оставям да втасат за около час.


14. Включвам фурната да загрява на 170 градуса.
15. С четка намазвам козунаците с ядково мляко и поръсвам със захар. Аз съм използвала нерафинирана тръстикова.


16. Когато фурната загрее, ги слагам да се пекат за около 50 мин. Добре е на 40-тата минута да проверите с дървен шиш или клечка. Ако излезе суха, готови са.


17. Изчаквам около 30 - 40 мин преди да ги извадя върху метална решетка.



18. Препоръчително е след като са напълно изстинали козунаците, да се съхраняват добре затворени в торбичка, кутия за хляб или друго, за да се запазят меки и да не изсъхват.

Да ви е сладко! 🌷







Коментари