Бананово брауни с бял шоколад и сушени череши

Привет, мили хора!

Едно десертче чака да бъде споделено с вас -  бананово брауни със сушени черни череши и бял шоколад. Страхотна комбинация от вкусове, аромати и текстури, които вярвам, че ще се харесат на любителите на този вид десерти.

Използвала съм сушени черни череши, които могат да се заменят с бели, златни, а защо не и с друг сушен плод :)

Какъв да е белият шоколад също е въпрос на личен избор и вкус - може да се нареже един цял шоколад на малки парчета или да се сложат шоколадови капки. Ако пък нямате бял, съм сигурна че и с млечен или черен ще се получи десерт с божествен вкус.

Медът - използвала съм невероятно вкусния и ароматен черешов мед на Пчелна ферма Боянови, обожавам техния мед! Ако не разполагате с такъв, може да се замени с друг.

Не препоръчвам бадемовото брашно да се заменя с бяло пшенично, защото ще се промени цялостната текстура, вкус и вид на десерта.

Моята тавичка е квадратна  - 22×22см, може да се замени с кръгла с диаметър 20 или 22см, както и с малка правоъгълна.

Щастлив следобяд ви желая!

Бананово брауни с бял шоколад и сушени череши


Необходими продукти:
- 2 средно големи банана ( 250 гр)
- 80 гр меко масло
- 60 гр черешов мед
- 25 гр какао на прах
- 100 гр сушени череши
- 100 гр бял шоколад
- 100 гр кисело мляко
- 1 ч.л. бакпулвер
- 100 гр бадемово брашно

Начин на приготвяне:
1. С миксер разбивам маслото и меда, до получаване на кремообразна смес.



2. Киселото мляко разбърквам с бакпулвера в друг съд.


3. Шоколада нарязвам на малки парчета.


4. В голяма купа намачквам бананите и добавям към тях:
- маслото с меда;
- киселото мляко с бакпулвера;
- какаото.
Разбърквам с миксера за около минута или докато се получи еднородна смес.




5. Прибавям брашното, а след него черешите и шоколада.



6. Включвам фурната да загрява на 170 градуса с вентилатор.
7. Слагам хартия за печене в тавичката и изсипвам сместа за браунито. Отгоре леко я заглаждам с лъжица.


8. Когато фурната е загряла, слагам да се пече за около 40 - 45 мин.


9. Изчаквам напълно да се охлади, преди да го извадя от тавата. Тъй като е много мек и ще се смачка.


Да ви е сладко! 🩵



Коментари