Лимонов кекс с мак

Здравейте, мили хора!

Споделям с вас една нова рецепта за лесен и вкусен кекс - лимонов с маково семе. 

× Ще забележите, че не съм посочила точно определено количество брашно. То може да варира, спрямо големината на яйцата и лимона, които се използват. Важното е накрая тестото, което се получава да е една идея по-течно от стандартното кексово такова.

× Ако обичате по-сладки десерти, сложете 20 - 30 гр повече захар.

× Формата, която използвам е универсална за кекс - с отвор в средата.

× Яйцата трябва да са на стайна температура. Споделяла съм и преди, че ако не сте се сетили или не сте имали време да ги извадите предварително от хладилника, е достатъчно да ги поставите в съд с топла, в никакъв случай гореща, вода за 20 - 30 минути.

× Киселото мляко е хубаво да поседи 30 - тина минути на стайна температура, да не се прибавя към сместа директно от хладилника.

Бъдете здрави и се радвайте на слънчевия следобяд! 🍀

Лимонов кекс с мак


Необходими продукти:
- 5 големи или 6 по-малки яйца на стайна температура
- 200 гр захар (бяла, кафява, тръстикова, кокосова)
- 1 ванилия
- щипка сол
- 100 гр кисело мляко ( около 4 - 5 с.л.)
- 6 с.л. олио
- сокът от 1 лимон
- настъргана кора от 1 лимон
- 1 с.л. маково семе
- между 220 и 280 гр бяло брашно
- 1 ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:
1. Включвам фурната да загрява на 180 градуса.
2. В дълбока купа с миксера разбивам първо яйцата със захарта, ванилията и щипка сол, до получаване на пухкава смес на балончета.


3. Добавям олиото, киселото мляко и лимоновия сок. Работя с миксера още 1 мин, за да се смесят добре всички продукти.
4. На порции прибавям брашното без да го пресявам. Бъркам със силиконова лъжица или телена бъркалка.
5. Накрая слагам маковото семе, настърганата кора от лимона и содата. Разбърквам добре и получената смес изсипвам във формата за печене, която съм намазала с олио или масло.




6. Кексът се изпича за около 30 - 35 мин или до суха клечка. Хубаво е след 25-тата минута да се провери с дървен шиш или клечка.


7. Изчаквам 20 - 30 мин преди да го извадя от формата.




Да ви е сладко! 🩵



Коментари