За сладък, вкусен и ароматен старт на седмицата, съм ви подготвила рецепта за морковен кекс с бял шоколад. Получава се невероятно мек, пухкав и в същото време сочен сладкиш, който си отива с всичко - кафе, чай, кисело мляко, кефир и какво ли още не.
Използвала съм бели шоколадови капки, но могат да се заменят и със ситно нарязан бял шоколад.
Формата за печене е стандартна за кекс с отвор по средата.
Чашата, която използвам е от 250мл.
Щастлива да е новата седмица за всички - топла, слънчева и незабравима! ❤️
Морковен кекс с бял шоколад
- 1ч.ч. бяла захар ( може тръстикова, кафява или кокосова)
- 1 ванилия
- щипка сол
- 200 гр настъргани моркови
- 4 с.л. вода
- 4 с.л. олио/ зехтин
- 2 ч.ч. бяло брашно
- 1 пак. бакпулвер ( 10 гр)
- 100 гр бели шоко капки / натрошен на дребно бял шоколад
- пудра захар за поръсване ( по желание)
Начин на приготвяне:
1. Първо с миксера разбивам яйцата със захарта, ванилията и щипка сол. Трябва да се получи пухкава смес.
2. След това слагам олиото, водата, морковите и шоколада. Разбърквам със силиконова шпатула или дървена лъжица.
4. Пресявам брашното с бакпулвера и ги прибавям по малко към сместа. Бърка се бавно с кръгови движения, за да се запази въздушно тестото.
5. Намазвам тавичката с олио или краве масло и изсипвам сместа в нея.
6. Пече се за около 40 мин или до суха клечка.
7. Изчаквам 20 - тина минути преди да извадя кекса от формата. След това го поръсвам с пудра захар.
Да ви е сладко! 🩵
Коментари
Публикуване на коментар