Искам да ви споделя рецептата за едни изключително меки, ароматни и вкусни кифлички с пълнозърнесто брашно.
Моите са със сиренце, но пълнежът може да бъде и сладък - течен шоколад, мармалад, сладко в комбинация с ядки и т.н. Ако искате и тестото да е по-сладко, добавете 2 или 3 с.л. мед.
Тъй като готовото тесто се разделя на 2 части, може едновременно да се приготвят и солени и сладки кифли :)
Лека вечер! 🍀
Кифлички с пълнозърнесто брашно
Необходими продукти:
- 300 мл прясно мляко
- 2 с.л. с връх кисело мляко ( 80 гр)
- 50 гр разтопено масло
- 1 с.л. мед
- 1 ч.л. сол
- 10 гр суха мая
- 200 гр пълнозърнесто брашно
- 330 - 380 гр бяло брашно ( за меко нелепнещо тесто)
- сирене
За намазване:
- 1 жълтък
- 1 с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
1. Слагам всички продукти в хлебопекарната - първо течните, след това сухите:
- прясно мляко;
- кисело мляко;
- краве масло;
- мед;
- сол;
- двата вида брашно;
- маята.
2. Включвам на програма за месене на хляб, при която тестото се замесва и втасва. Тя е с продължителност 1 час и 15 мин.
3. След това го оставям да си почине за 10-тина минути на набрашнена повърхност.
4. Разделям на две части и всяка от тях разточвам на кръгъл лист с диаметър около 28см.
5. Разрязвам първо на две половинки, после на четири. А от всяка четвъртика изрязвам по 3 триъгълника, т.е. се получават 12 тригълничета.
6. В основата на всеки слагам по малко натрошено сирене и навивам на кифличка, т.е. от широката към тясната част.
7. Подреждам на разстояние една от друга в голяма тавичка с хартия за печене. Покривам с кърпа и оставям да втасат за 30 мин.
8. Разбивам жълтъка с млякото и с четка намазвам втасалите кифлички.
Да ви е сладко! 🩵
Коментари
Публикуване на коментар