Здравейте, мили хора!
Днешната рецепта е за супер вкусни и нестандартни кифлички - с картофено пюре, маково семе, чубрица и сирене 😍 Страхотна комбинация от аромати и вкусове, мека и пухкава текстура - изобщо са за чудо и приказ 😁
Получават се 16 броя средни по размер душички, предостатъчни за следобедна, сутрешна, всякаква закуска :)
За пюрето - сваряват се 1 - 2 картофа, излива се водата и се намачкват хубаво.
Хубава вечер! 🍀
Картофени кифлички с маково семе и сирене
Необходими продукти:
- 100 гр картофено пюре
- 200 мл топло прясно мляко
- 2 с.л. захар
- 10 гр суха мая
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 с.л. маково семе
- 1 ч.л. ронена чубрица
- 60 гр меко масло, нарязано на кубчета
- около 450гр бяло брашно ( за меко тесто)
- краве сирене
За намазване:
- 1 жълтък
- 1 с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
1. Смесвам маята, захарта и топлото мляко. Оставям за около 10 - 15 мин, за да се активира.
2. В купата на хлебопекарната слагам :
- картофеното пюре
- лимоновия сок
- солта
- маковото семе
- чубрицата.
3. Добавям готовата мая и 350 гр брашно.
4. Включвам програма за месене и втасване на хляб и постепенно, докато се меси, добавям кубчетата масло. След като тестото е поело добре мазнината, преценявам дали да добавя още брашно - трябва да се получи меко и съвсем леко лепнещо тестото.
5. След края на програмата го разделям на две равни по тегло топки и ги оставям 20 мин да си починат.
6. Всяка част разточвам на кръг с диаметър 27см, който разрязвам на 8 триъгълника.
7. В основата на всяко тригълниче слагам натрошено краве сирене. Оформям кифличките и подреждам в тава с хартия за печене. Моите се събират в тази от фурната.
8. Покривам ги с кърпа и оставям за 40 мин да втасват.
9. Разбивам жълтък с прясно мляко и внимателно с четка, без да натискам, намазвам кифлите.
10. Пекат се в загрята на 190 градуса фурна за 25 - 30 мин или до получаване на хубав златистокафяв загар.
Да ви е сладко! 🩵
Коментари
Публикуване на коментар