Моливко

Здравейте, мили хора!

Днешното ми предложение за десерт е за сочен, ароматен, мек, лесен и много вкусен сладкиш. Сигурна съм, че повечето от вас са го опитвали или приготвяли. Аз също съм ви го споделяла отдавна в страничката под името " Моливко", или както е известен за всички - "Жадната монахиня". Защо съм го кръстила така - защото така го наричаше мама като бяхме деца и за мен и моето семейство си остана наименованието "Моливко".

Може да се изпече, както в правоъгълна, така и в кръгла тавичка. Аз използвам една моя любима керамична правоъгълна, с размери 26см на 18см. Едно време мама го приготвяше в кръгла с диаметър 24см. Не е препоръчително формата за печене да е много голяма, за да може сладкишът да се получи висок.

Чашата, с която отмервам, е от 250мл.

Щастлива събота вечер!🍀

Моливко


Необходими продукти:

За блата:
- 5 яйца ( използвам L размер)
- 1 ч.ч. захар
- 1 ванилия
- щипка сол
- 8 с.л. олио
- 10 с.л. бяло брашно
- настъргана кора от 1 лимон

За сиропа:
- 1 и 1/2 ч.ч. вода
- 2/3 ч.ч. захар
- 60 гр краве масло
- 2 - 3 с.л. какао
- 1 есенция ром ( по желание)

За поръсване:
- натрошени орехи ( бадеми, лешници или др.)

Начин на приготяне:
1. В дълбока купа, с помощта на миксер, разбивам яйцата със захарта, ванилията и щипка сол. Трябва да се получи въздушна кремообразна смес.


2. Добавям олиото и настърганата лимонова кора. Разбърквам добре с кухненска бъркалка.


3. Накрая прибавям на порции пресятото брашното и бъркам внимателно с кръгови движения, за да се запази въздушността на тестото, а също така не трябва да остават никакви бучки.



4. Намазвам тавичката за печене с краве масло по дъното и стените. Изсипвам сместа и слагам да се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 35 - 40мин. Най-добре е да се проверява с дървен шиш или клечка - ако излезе суха, блатът е готов.



5. Още горещ го надупчвам с дръжката на дървена лъжица( бъркалка), отгоре до дъното на тавата. Гледам дупките да са близко една до друга.



6. Оставям да се охлажда и започвам да правя сиропа. Слагам всички съставки без есенцията ром в касерола.


7. Поставям я на котлона и разбърквам, докато  сиропът заври. 


8. След това го свалям от котлона, добавям есенция ром, разбърквам и заливам внимателно блата на сладкиша.


9. Поръсвам с натрошени ядки и оставям добре да се охлади преди да го сервирам.


Съхранявам сладкиша в хладилник за не повече от 2  - 3 дни.

Да ви е сладко! 🩵







Коментари