Домашен хляб

 Положението тази сутрин: 
- Мамо, ще ни направиш ли пържени филийки за закуска?
- Дааа, разбира се!

Мама отваря хладилника и какво да види - хляб няма 😃 минахме на режим палачинки много бързо 😃 А след това омесих един, защото не ни се излизаше все още болнави в този ужасен вятър.

Та, сега вече хляб има за няколко дни, тъй като се получава големичък - много вкусен, с лека хрупкава коричка, мекичък отвътре и най-важното домашен.

Спокойна вечер на всички! 🍀

Домашен хляб


Необходими продукти:
- 400 мл топла вода
- 50 мл прясно мляко на стайна температура
- 14 гр суха мая/ 42 гр прясна
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- 60 мл зехтин/ олио
- 160 гр пълнозърнесто брашно
- около 550 - 600 гр бяло брашно

Начин на приготвяне:
1. За да се активира маята, я смесвам с водата, млякото, захарта и 60 гр от пълнозърнестото брашно ( около 3 с.л. с връх). Процесът отнема около 10 - 15 мин.


2. След това прибавям зехтина, солта и останалото пълнозърнестото брашно. Бъркам с вилица.
3. Пресявам бялото брашно и започвам по малко да добавям и от него, докато омеся средно меко нелепнещо тесто.


4. Прехвърлям го в набрашнена голяма купа, покривам с кърпа и оставям настрани, докато удвои обема си. Обикновено това отнема час - час и малко.



5. Върху набрашнена повърхност го оформям или в кръгла, или в правоъгълна форма - в случая е правоъгълна. Поставям в тавата от фурната или друга голяма такава, като предварително съм сложила хартия за печене.



6. Покривам хляба с кърпа и оставям да втасва за около час и половина.
7. Вече втасал, му правя 2 - 3 разреза в средата с остър нож. Гледам да са на дълбочина около 1см.



8. В една тавичка наливам до средата топла вода и я поставям на дъното на фурната, която включвам да загрява на 200 градуса.
9. След като е загряла, слагам хляба да се пече за 50 - 55 мин.
10. Още горещ го премествам върху решетка и покривам с кърпа.


11. Съхранявам го винаги в хладилник, за да е по- траен.

Да ви е сладко! 🩵





Коментари