Все още има достатъчно време до вечерните тържества по повод днешния Никулден, така че за всички вас, които желаят да приготвят питката от предния ми пост, споделям подробна рецепта :)
Така се наду като се изпече, че си заприлича на истински пълнен шаран 😁 Супер мекичка е и на безброй конци 😍😍
Питка " Рибка"
- 100 мл прясно мляко
- 80 мл зехтин
- 1 яйце + 1 белтък
- 1 ч.л. захар
- 1 и 1/2 ч.л. сол
- 7 гр суха мая ( 1 пакетче)
- 610 гр бяло брашно + допълнително
За намазване:
- 1 жълтък
- 1 ч.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
1. Тестото го замеси хлебопекарната и слагах съставките в следния ред:
- течни
- брашно
- мая
Програмата, която използвам, включва месене и втасване и е с продължителност 1 час и 15 мин.
2. Готовото тесто оставям върху набрашнена повърхност, за да си почине 15 - 20 мин.
3. През това време постилам с хартия за печене една голяма правоъгълна тава.
4. Отделям около 1/3, може и малко повече, от тестото. С тази част оформям опашката, перките, люспите, устата и оченцето.
5. Разточвам я на лист с дебелина около 1см. Изрязвам един триъгълник, той ще служи за опашка. След това в основата правя няколко разреза.
6. Оформям тялото на рибката с голямото парче тесто и залепям опашката.
8. Оставям рибката да втаса за 15 - 20 мин.
9. След това разточвам каквото е останало от тестото на кора с дебелина около 5мм. От нея изрязвам лента, широка някъде около 1см. След това я разрязвам на две ленти през средата и сплитам двете части. Получената плетка поставям върху рибката, за да отделя главата от тялото.
10. Накрая разточвам на тънко тестото ( около 2мм) и с една малка капачка изрязвам "люспите". Започвам да ги подреждам от опашката към главата, като леко ги застъпвам.
Коментари
Публикуване на коментар