Баклавата с пълнеж на баба Йордана

За първи път в живота си, приготвих баклава. И то не каква да е, а с пълнеж. Рецептата е на баба Йордана Любенова от с. Присово, Великотърновско и е описана от нейната внучка Павлина Любенова в една моя любима кулинарна книга. С други думи това е баклава от едно време :)

Защо избрах точно тази рецепта - защото се приготвя изключително лесно и всеки би се справил. На външен вид не е нещо " Уау!", ама само колко е вкусна отвътре 🤤🤤😍

Чаената чаша, която използвах е от 250мл. Спазвала съм всичко, както е описано в книгата, единствено промених малко количеството и вида на ядките. В оригиналната рецепта се слагат 1 и половина ч.ч. нарязани на дребно орехи.

Тъй като не е уточнен размера на тавичката, по моя преценка, изполвах кръгла с диаметър 28см.

Аз сиропирах моята баклава по метода гореща баклава - студен сироп. Затова си го сварих около 3 часа по-рано и го оставих да изстива на студено. 
Може да се направи и обратното студена баклава - горещ сироп, но за този вариант баклавата трябва да е изпечена предварително и да се залее по-късно. Например, ако се приготви следобед или вечерта, се залива на другия ден.

Весело и незабравимо посрещане на 2023г от мен! 🥳❤️

Баклавата с пълнеж на баба Йордана


Необходими продукти:

За сиропа:
- 4 ч.ч. вода
- 2 ч.ч. бяла захар
- сокът от 1 лимон ( по желание)

За баклавата:
- 500 гр фини точени кори
- 5 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1/2 пак. канела ( 5 гр)
- 1 пак. бакпулвер ( 10 гр)
- 1 ч.ч. бяло брашно
- 120 гр натрошени на дребно сурови орехи
- 80 гр натрошен на дребно суров шамфъстък 
- 125 гр разтопено краве масло + малко за намазване на тавата

Начин на приготвяне:

Сироп:
1. В малка тенджера ( моята е 2л) наливам водата и лимоновия сок. Слагам на котлона да се загреят, т.е. да започне да излиза пара.


2. Добавям захарта и разбърквам докато тя напълно се разтвори. Свалям сиропа от котлона и го оставям да изстива.



Баклава:
1. Намазвам тавата по дъното и стените с краве масло.
2. Включвам фурната да загрява на 220 градуса.
3. Взимам половината кори и ги натрошавам на произвални парчета по цялото дъно.


4. В дълбока купа и с миксер, разбивам за 2 - 3 мин. яйцата + захарта + канелата. 


5. Пресявам брашното с бакпулвера и ги добавям към сместа. Разбърквам с телена бъркалка до гладка смес без бучки.



6. Изсипвам натрошените ядки и хубаво ги смесвам с тестото.



7. Получената смес разпределям в тавичката върху корите. За да се получи по-равномерно, използвам супена лъжица.



8. Начупвам и останалите кори от пакета и ги слагам върху сместа.


9. За финал, преди да влезе баклавичката във фурната, я залях с разтопеното масло.


10. Слагам да се пече за около 40 - 45 мин. На 20 - 25тата минута, покривам с хартия за печене, за да не загори отгоре. ( Може и с алуминиево фолио.)



11. Изпечената баклава сиропирам бавно и внимателно. За целта използвам супена лъжица. 


12. Накрая поръсвам обилно с натрошен на дребно суров шамфъстък, покривам с хартия за печене и фолио и оставям да престои 24 часа, преди да я нарежа. 
! В книгата е написано, че в краен случай може да престои и само 12 часа.



Хубавото и наистина лесното в тази рецепта е, че не е претенциозна от към нарязване. Тъй като се реже преди да се сервира, а дали да е на квадрати, триъгълници и т.н., решавате сами :)

Да ви е сладко! 🎄








Коментари