Честит Стефановден! 🍀
Честит имен ден на моята половинка, моята сродна душа, моят прекрасен съпруг Стефан!
За негово здраве ви черпя с една приказна пухкавелка с шарена сол 😍 Макар че е без мляко и яйца, е невероятно мека, вкусна и заслужава приза " Царица на масата" 😁 Има безкрайно много конци, но се изяде толкова бързо, че нямах възможност да я снимам отвътре.
Тавичката ми е кръгла с диаметър 26 см, а тестото се омеси и втаса в хлебопекарната. Използвала съм прясна мая, но спокойно може да се замени със суха.
Чуден, приказен ден на всички именици и неименици! ❤️
Питка с шарена сол
- 32 гр прясна мая ( 14 гр суха)
- 1 с.л. захар
- 1 непълна с.л. сол
- 1 с.л. лимонов сок
- 100 мл зехтин ( може и олио)
- около 800 гр бяло брашно ( средно меко тесто)
- малко олио
- шарена сол
- микс семена ( по желание)
- бадемово мляко без захар за намазване ( може да се замени с олио, както и с жълтък + 1ч.л. прясно мляко)
- натрошено сирене ( по желание)
Начин на приготвяне:
1. В купата на хлебопекарната слагам продуктите в следния ред:
- вода
- мая
- захар
- зехтин
- сол
- лимонов сок
- брашно.
2. Настройвам програма с дължина 1 час и 15 мин за месене и втасване.
3. Готовото тесто изваждам и оставям върху набрашнена повърхност да си почине 15 - 20 мин.
4. Разточвам на голяма правоъгълна кора с дебелина около 4 - 5 мм, намазвам я с малко олио и поръсвам с шарена сол.
5. Навивам на руло, което разрязвам по дължина на 3 ленти.
6. След това ги сплитам, плитката навивам в кръг и поставям в намазнената с олио тавичка.
7. Покривам с кърпа и оставям да втаса на топло за около 40 мин.
8. С четка намазвам питката с бадемово мляко, а отгоре я поръсвам с микс семена.
9. Слагам я да се пече в загрята на 180 градуса фурна за 35 - 40 мин. Когато е готова, веднага я изваждам от тавата и я поставям върху решетка, покрита с хартия за печене, за да изстива без да се запоти. Покривам я с кърпа, за да се запази мека.
Да ви е сладко! 🩵
Коментари
Публикуване на коментар