Постен тиквеник

Тиквеникът е готов вече и имам време да опиша рецептата с повече подробности и снимки :) За мен това е най-вкусния и топящ се в устата такъв 😍 

Заливката може да е с прясно мляко, а олиото да се смеси с краве масло ( 70 - 80мл олио + 60 - 70гр разтопено масло), ако не желаете да е постен десерта.

Пригответе си кръгла тава с размер между 31 и 34см, тенджера от 4л , както и сили и търпение да настържете тиквата 😁 това е нещото, което лично мен ме спира да го приготвям по- често 😁

 Постен тиквеник


Необходими продукти:
- 1 пак. кори за баница ( 400 гр)
- около 1,5 кг настъргана тиква ( използвам цигулка)
- 250 гр бяла захар ( може и кафява или тръстикова) + допълнително
- 150 мл вода
- настъргана кора от 1 лимон
- 2 ванилии
- около 150 мл олио
- 150 - 200 гр смлени/ начукани орехи
- 200 мл ядково мляко
- 200 мл сок от задушената тиква

Начин на приготвяне:
1. Настърганата тиква слагам в тенджерата, заедно с:
- 250 гр захар;
- 1 ванилия;
- водата;
- настърганата кора от лимона.



2. Поставям я на котлона да се задуши за 4 - 5 мин.


3. Слагам един гевгир в купа и в него слагам готовата тиква, за да се отцеди. Отделям си 200 мл от сока.



4. Правя си сироп като смесвам тиквения сок с 1 ванилия и ядковото мляко.


5. Нареждам тиквеника по обичайния начин - 
Взимам по две от корите, напръсквам ги с олио, слагам от тиквата и поръсвам с орехи. А след това навивам на руло и подреждам в тава.
! На дъното съм сложила хартия за печене, за да ми е по-лесно да извадя изпечения десерт.







6. Преди да го сложа да се пече, го намазвам леко с олио и посипвам със захар.


7. Загрявам фурната на 180 градуса и слагам тиквеника. След около 40 мин, когато има лека загар, го изваждам и поливам със сиропа. Връщам отново във фурната за 15 - 20 мин, докато придобие хубав златистокафяв цвят.




8. Преди да го извадя от тавата и да го преместя в чиния, изчаквам да се охлади.
9. Съхранявам го покрит на студено или в хладилник.

Да ви е сладко! 🩵





Коментари