Като един много голям почитател на кексовете нямаше как да не ви предложа и един за предстоящите празници :)
Идеята и рецептата са на една прекрасна румънска кулинарка като аз съм направила няколко промени в количествата продукти и в съставките. Една от тях е, че добавих шарени пръчици, за да изглеждат елхичките все едно са украсени с лампички :))
Всъщност не се прави никак трудно, но отнема време, тъй като се изпичат 2 кекса и се изрязват формички.
За да го приготвите, ще ви трябват:
- стандартна правоъгълна тавичка за козунак с размери 30 × 11 × 7см;
- формичка във формата на елхичка, или друга ( камбанка, човече и т.н.), която трябва да не е по - висока от 6 см.
И така, това е последното ми предложение за десерт за вас :) следващата година се надявам да имам повече време, за повече изкушаващи вкусотии :)
Празничен кекс с елхички
- 125 гр захар
- 1 ванилова есенция
- щипка сол
- фино настъргана кора от лимон
- 4 с.л. олио
- 125 гр бяло брашно
- 30 гр цветни пръчици ( 3 пакетчета)
- няколко капки зелена боя
За кафявата част:
- 5 яйца на стайна температура
- 155 гр захар
- щипка сол
- 1 есенция ром
- 5 с.л. олио
- 20 гр какао на прах
- 130 гр бяло брашно
Начин на приготвяне:
Елхичките:
1. Разделям белтъците от жълтъците.
2. Към белтъците добавям ванилията, захарта и разбивам с миксер на сняг, т.е. при отделяне на миксера от сместа, да се образуват връхчета, които да не се разпадат.
3. Към жълтъците прибавям щипка сол и разбърквам с миксера за минутка.
4. Изсипвам жълтъците при белтъците, добавям олиото и лимоновата кора. Разбърквам внимателно с бъркалка с кръгови движения до получаване на пухкава хомогенна смес.
5. Добавям на порции пресятото брашно, след това няколко капки зелена боя и накрая цветните пръчици.
6. Получената смес изсипвам в тавичката, в която предварително съм сложила хартия за печене.
7. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за 30 - 35 мин.
8. След изпичане оставям да се охлади върху решетка.
9. Когато кексът е напълно изстинал, го нарязвам на филии с дебелина 2см.
10. От всяко парченце изрязвам по една елхичка.
11. Отново постилам тавичката за печене с хартия и в средата в права линия подреждам елхите.
1. По същия начин като при зелената част разделям белтъците от жълтъците.
2. Белтъците разбивам на сняг, заедно със захарта и ромовата есенция, а жълтъците с щипка сол.
3. Смесвам ги, добавям олиото и разбърквам с бъркалката.
4. Пресявам какаото и брашното и ги прибавям към сместа на порции. Отново трябва да се получи пухкаво еднородно тесто.
5. Със супена лъжица започвам да слагам от сместа от двете страни на елхичките. А накрая ги покривам с нея.
6. Кексът се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 35 мин.
7. След като се охлади напълно може да се поръси с пудра захар или да се залее с шоколадова глазура.
Да ви е сладко! 🎄
Коментари
Публикуване на коментар