Обичам линцери, не ОБОЖАВАМ линцери! Ама да си имат и бадемовото брашно и невероятния вкус и аромат на лимон 😍
Вярно, тестото им не е от най-лесните за работа, даже никак 😁 ама нали хубавите неща стават бавно 😁 Аз, например, за четвърта поредна година ги правя и пак счупих няколко, когато ги слепях 🫣
Очаквам с нетърпение да видя и вашите линцери 😊
Уютна и топла вечер ви желая! 🍀❤️
Линцерни сладки
- 230 гр краве масло на стайна температура
- 130 гр бяла захар
- сокът от 1 лимон
- фино настъргана кора от 1 лимон
- щипка сол
- 2 есенции ванилия/ 2 ванилии
- 1 пак. захар с аромат на лимон
- 150 гр бадемово брашно
- около 350 гр бяло брашно за тестото + допълнително
- пудра захар
- сладко по желание ( ягода, кайсия и т.н.)
Начин на приготвяне:
1. Първо с миксера за 5 - 7 мин се разбивам маслото, захарта и лимоновата захар. Трябва да се получи хубав крем.
2. След това добавям един по един жълтъците и след всеки разбърквам с миксера по 2 - 3 мин.
3. Идва ред на ваниловата есенция и лимоновия сок. Работя с миксера още 1 - 2 мин, до получаване на хубава пухкава смес.
4. Прибавям бадемовото брашно и настърганата кора от лимон. Разбърквам с вилица.
5. Започва по малко да слагам от пресятото брашно, докато се получи меко маслено тесто.
! Количеството брашно зависи от големината на жълтъците и лимона, който се използва за сока. Обикновено е между 320 и 350 гр.
6. Разделям тестото на 2 части ( може и на 3), увивам в стреч фолио или найлонова торбичка и прибирам за 1 час в хладилника.
7. Включвам фурната да загрява на 180 градуса.
8. Изваждам едното парче, поставям го върху добре набрашнена повърхност, посипвам и него с брашно и разточвам на лист с дебелина 5мм.
! Важно е да не се прекалява с разточването, тъй като тестото ще се стопли, ще омекне и ще е трудно да се отлепя.
9. Изрязвам с формички за линцери. Долната част за сладките трябва да е плътна, а горната с отвор.
10. Внимателно с шпатула премествам частите в голяма тава с хартия за печене и слагам да се пекат във фурната за 10 - 12 мин.
! Сладките не трябва да покафеняват, а да станат белички.
11. Остатъка от тестото прибирам отново в хладилника, а на негово място изваждам втората част. Отново я разточвам по същия начин и оформям бисквитките.
Процедурата се повтаря докато не свърши цялото тесто.
12. Изпечените сладки изчаквам напълно да се охладят и след това мажа основата със сладко, а върху него поставям, без да натискам, горната част.
Обикновено използвам само ягодово, сега за първи път сложих и кайсиево.
13. След като всички линцери са слепени, ги поръсвам с пудра захар.
14. Съхранявам ги на хладно в затворена кутия максимум 5 дни. Може да се държат и в хладилника, но няма да останат така хрупкави.
Да ви е сладко! 🎅
Коментари
Публикуване на коментар