Коледни меденки

Крайно време беше да направя едни истински коледни меденки и въпреки пролетните жеги навън, у дома да ухае на канела и портокал.

Рецептата е много лесна и бърза, открих я преди няколко дни в една от всичките ми кутии с формички и т.н. за сладки. Честно да ви кажа, много се зарадвах, защото всяка година губя рецептите за меденки и търся и мисля нови 😁 

От така описаните продукти излизат не много бисквитки, ако ви трябват повече, увеличете количествата. Също така, ако искате да не са кафеви, не слагайте какао и добавете още брашно към тестото. 

В моите рецепти няма да видите джинджифил и карамфил, просто защото не ги харесваме у дома, но вие спокойно може да ги добавите :)

Друго важно, което мога да ви споделя за това бисквитено тесто, е че е подходящо и за направата на бисквитки с печати, които стнаха доста популярни още миналата зима :)

Колкото до украсата, може и да не се шарят с айсинг, фондан или цветни гелчета. Аз всяка година се старая да ги направя красиви, но истината е, че аз и айсинга не сме големи приятели 😁

И най-накрая, но не на последно място по важност, меденките след изпичане са достатъчно меки, за да се хапват веднага. Така че не е необходимо да се приготвят 2 седмици преди Коледа, за да омекнат 🥳

А сега, след всички дълги обяснения ви желая вълшебни почивни дни ❤️

Коледни меденки


Необходими продукти:
- 1 яйце
- 100 мл олио
- 100 гр мед
- фино настъргана кора от 1 портокал
- 2 щипки канела
- 2 щипки индийско орехче
- 1 с.л. какао на прах
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 260 - 300 гр бяло брашно + допълнително

Айсинг: 
- 1 белтък
- 200 гр пудра захар
- 2 - 3 капки лимонов сок

Начин на приготвяне:
1. В дълбока купа разбивам яйцето.


2. След това добавям олиото, меда, канелата, индийското орехче и кората от портокал. Разбърквам добре.


3. Слагам какаото, содата и брашното. Омесвам маслено нелепнещо тесто.
( Да си призная днес забравих содата и пак се получиха супер)


4. За да ми е по-лесно, разточвам тестото върху набрашнена хартия за печене с големината на тавата, в която ще се изпекат меденките. Тестото също поръсвам с малко брашно. Гледам кората да не е нито много тънка, нито много дебела.



5. Изрязвам желаниете формички, махам излишното тесто и брашно около бисквитките и заедно с хартията ги премествам в тавата.


6. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна между 6 и 8 мин. 
!Ако след изпичане имат малко останало по себе си брашно, то може да се премахне с мека четка, когато изстинат или с леко влажна салфетка.
7. Меденките съхранявам в затворени кутии на хладно.


Начин на приготвяне на айсинга:
1. С миксер разбивам белтъка и лимоновия сок на сняг.
2. След това добавям пудрата захар и разбивам до момента, в който като вдигна бъркалките на миксера, се образуват по глазурата връхчета.
! Гъстотата на айсинга може да се регулира по следния начин:
- за сгъстяване - добавяме пудра захар
- за разреждане - лимонов сок.
! Ако желаете цвят различен от белия, добавете хранителна боя.
3. Готовата глазура поставяте в пош и украсявате.


Ако са ви харесали еленчетата, ето как да си ги направите:
1. Изрязвате и печете кръгли меденки.
2. Рогцата, т.е. бретцелите, намазвате с айсинг в частта, която ще се залепи за бисквитката.
3. За нослето е необходимо да намажете захарно топче с малко глазура, за да се залепи.
4. Ако нямате готови захарни очички, нарисувайте ги с айсинг.


Да ви е сладко! 🩵





Коментари