Коледно руло с аромат на портокал

Петъчно дойде реда на коледното ми руло с елхички 🥳🌲

Комбинацията между портокалов блат и ванилов крем е меко казано разкошна, а за да оформите тези сладурски елхички, има много лесен начин :)) вярно, процесът е малко по-бавен, но си заслужава целия труд, не мислите ли? :))

Необходима ви е формичка елхичка за изрязване на сладки, тава с размери 36 × 29см, зелена боичка, желание и много настроение 🌲😊

Ако искате рулото ви да е с различни размери от моето, то може да ги промените като спазвате следното правило в количеството продукти:
За всяко яйце добавяте или махате по:
- 1 с.л. вода
- 30 гр захар
- 30 гр брашно, например, за по-малко руло може да използвате: 4 яйца, 120 гр захар, 120 гр брашно и 4 с.л. хладка вода.

Уютен следобед! 🍀❤️

Коледно руло с аромат на портокал


Необходими продукти:

За елхичките:
- 1 белтък
- 30 гр разтопено, но не горещо краве масло
- 30 гр пудра захар
- 30 гр бяло брашно
- зелена хранителна боя ( течна, на прах или гелова)

За блата:
- 5 яйца на стайна температура
- 5 с.л. хладка вода
- щипка сол
- 150 гр бяла захар
- 150 гр бяло брашно
- фино настъргана кора от 1 портокал

За крема:
- 200 мл млечна сметана ( сладкарска)
- 100 - 120 гр крема сирене
- 3 - 4 с.л. пудра захар
- 2 ванилии

За декорация ( по желание)
- захарни поръски
- пудра захар
- сладкарско ядливо лепило

Начин на приготвяне:

Елхичките:
1. С миксер разбивам белтъка на сняг.


2. Добавям разтопеното масло и отново разърквам с миксера. 


3. Слагам пресятото брашно и пресятата пудра захар и разбивам с мискера до получаване на гладка смес.



4. Добавям няколко капки зелена боя, зависи какъв нюанс на зеленото искам да са елхичките. Разбърквам до уеднаквяване на цвета, използвам шпатула.



5. В тавата, в която ще се пече блатът на рулото, поставям хартия за печене. Върху нея започвам да отпечатвам елхички. За целта взимам формичката, потапям я в зелената паста и след това притискам леко върху хартията. 
! Броят на елхичките, размерът им, разстоянието между тях, зависят изцяло от вашето желание и преценка. Аз ги правя на 3 реда, като на всеки ред има по 4 елхи.



6. С малка лъжичка слагам от пастата в средата на всяка отпечатана елха и с помощта на декоративна игла за айсинг я запълвам. 
! Ако не разполагате с такава игла, може да използвате клечка за зъби или дървен шиш.





7. След като са оформени, ги слагам в хладилника или фризера, за да стегнат. Проверям с леко докосване с пръст: ако не лепнат, значи са готови.

Блатът:

Докато елхичките се охлаждат, започвам с приготвянето на блата.
1. Разбивам с миксера яйцата и водата до получаване на пяна.


2. Прибавям захарта, щипка сол и работя с миксера около 4 - 5 мин, докато се получи хубава въздушна, кремообразна смес.


3. Пресявам брашното и го добавям по малко. Разбърквам с телена бъркалка, докато се оформи гладко тесто.
4. Накрая слагам фино настърганата кора от портокал и тестото е готово.
5. Изваждам тавата от хладилника и изливам сместа върху елхичките като гледам да я разпределя равномерно навсякъде.



6. Блатът се пече в загрята на 200 градуса фурна за около 13 - 15 мин.
7. През това време си подготвям памучна кърпа, която поръсвам обилно с пудра захар. Тя трябва да е малко по-голяма от основата за рулото.


8. Още докато е горещ блата, му махам хартията за печене и го поставям върху кърпата, така че елхичките да са от долната страна, за да може при навиване, да останат отвън.



9. С помощта на плата, навивам рулото и го оставям да се охлади.



Кремът:
1. В дълбока купа и с миксер, разбивам сметаната с пудрата захар.
2. Към нея добавям крема сиренето и ванилиите. Разбърквам с миксера до получаване на гладък крем.

Оформяне на рулото:
1. Когато блатът е напълно изстинал, го отвивам и намазвам с крема.
2. След това отново го завивам, за да се получи желаното руло.


3. Украсявам го с различни видове поръски, а накрая поръсвам и с малко пудра захар. За да се залепят поръските, използвам ядливо сладкарско лепило.
Може да посипете само с пудра захар и отново ще имате едно прекрасно празнично руло ❤️



4. Десертът се съхранява в хладилник.

Да ви е сладко! 🌲





Коментари