Бухти с извара

Честит празник на всички, които празнуват днес! Бъдете здрави и щастливи! 🍀

В този мрачен есенен вторник - една нездравословна идея за закуска, ама пък тоооолкова вкусна и любима  - бухтички с извара. 

Не бях правила бухти от месеци, но напоследък доста често ги виждам по кулинарните групи и се изкуших 😁 

Тъй като моите деца обичат да са солени, не слагам захар в тестото, а само сол. Ако предпочитате да са сладки вашите, заменете солта със 100 гр захар. Аз, разбира се, си ги поръсвам винаги с пудра захар 😁 Изварата, която използвам, я купувам от Лидл и е 4,2%. Не е задължително да е същата, а каквато имате под ръка.

Спокоен ден! ❤️

Бухти с извара

Необходими продукти:

- 230 гр извара
- 2 яйца
- 1/2 ч.л. сол
- около 260 гр брашно + допълнително за разточване
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- олио за пържене

Начин на приготвяне:
1. С миксер за 1 - 2 мин. разбивам яйцата с изварата и солта.
2. Добавям содата и по малко от брашното, за да замеся тестото. Количеството му зависи от големината на яйцата - големи яйца - повече брашно и обрарното. Трябва да се получи средно меко нелепнещо тесто.
3. Оставям го за 10-тина минути да си почине.


4. След това върху набрашнена повърхност го разточвам на сравнително дебела кора - 7 - 8 мм.


5. С помощта на чаша изрязвам кръгчета.



6. В касерола или малка тенджера наливам олио, толкова колкото да могат да плуват бухтите в него, докато се пържат.
7. Пържа ги на умерена степен ( 6 от 9). Мазнината е добре загряла, когато сложите бухтичката в него и тя веднага изплува. Обръщат се, когато станат златистокафяви.




Да ви е сладко! 💙


Коментари