Постен козунак с тиква

Ей така, на пук на всички вируси и болести, с които се сблъскваме с децата за последните 20 дни, между игрите с Lego и готвенето на детската кухня, изпекох един козунак 😁 Разбира се, моята приятелка хлебопекарната се занимаваше с месене и втасване :)

Тестото е с печена тиква и няма никакви животински продукти, което го прави идеален за пости и не само. Богат на аромати, вкусове, че даже и на конци :) 

Няколко неща бих искала да уточня за тези от вас, които имат желание да го приготвят:
- използвайте задължително печена, а не варена тиква;
- брашното може да е за баница, обикновено бяло тип 500 или смес от двете ( както го правя аз);
- захарта - бяла, кафява или тръстикова;
- ванилията може да се замени с канела и в този случай няма нужда да се слага лимонова кора;
- към плънката може да добавите 50 - 60 гр пудра захар, ако държите да е сладка. Също така се получава интересен вкус, ако се сложи 1 есенция ром;
- орехите може да замените с бадеми или да смесите и двете ( аз слагам 150 гр орехи и 50 гр бадеми);
- количеството тесто, което се получава е 1, 340 кг. Спокойно може да се раздели на 2 и да направите 2 козунака. Аз приготвям един, тъй като имам голяма тавичка ( размерите са 32 на 18см и височина 9см).

Успях да напиша рецептата, докато децата гледат Мики Маус 🥳

Спокойна вечер ви желая! 🩷

Постен козунак с тиква


Необходими продукти:
За кваса:
- 50 мл топла вода
- 10 гр суха мая
- 1 с.л. захар

За тестото:
- 350 гр печена тиква
- 150 мл олио + допълнително
- 130 гр захар ( 150гр, ако обичате по-сладък козунак)
- 1 ванилия
- щипка сол
- настъргана кора от 1 лимон
- 1 с.л. лимонов сок
- 415 гр брашно за баница
- 205 гр бяло брашно

За плънката:
- 200 гр орехи
- 20 гр какао
- 60 мл гореща вода

Начин на приготвяне:
1. В малка купичка смесвам маята с водата и 1 с.л. захар, за да се активира. Това отнема около 10 мин.


2. В купата на хлебопекарната слагам продуктите в следния ред:
- тиква
- олио
- захар
- ванилия
- щипка сол
- настъргана кора от лимона
- 1 с.л. лимонов сок
- готовият квас
- брашното.
3. Използвам програма за месене на хляб с продължителност 1 час и 15 мин.


4. Готовото тесто размесвам за кратко върху намазана с олио повърхност и прехвърлям в голяма купа. Покривам с кърпа и оставям да втаса втори път за 30 мин.
5. През това време приготвям плънката като смесвам какаото с горещата вода. А получената смес добавям към натрошените ядки.



6. Втасалото тесто разделям на 2 части и всяка разточвам на правоъгълна кора с дебелина около 5мм върху намазнен плот.



7. Половината плънка разпределям върху едната част, а другата върху втората.


8. Навивам всяка кора на руло, като притискам краищата, за да не излезе пълнежа от там.


9. Поставям ги едно върху друго през средата, във формата на Х. Изплитам плитка и премествам в намазнена тавичка.





10. Покривам с кърпа и оставям да втаса на топло за 30 мин.
11. Пече се в загрята на 170 градуса фурна за около 55 мин или до суха клечка. С нея се проверя сладкиша в средата му, а не в краищата.
! Ако правите 2 малки козунака, времето за изпичане ще е около 40 - 45 мин.


12. Оставям козунака за около 15 - 20 мин да се охлади преди да го извадя от тавата.

Да ви е сладко! 💙


Коментари