Кекс с тиква

Използвам възможността, докато децата спят, да ви споделя моя вариант на така известният по това време на годината кекс с тиква. Обичам да му се наслаждавам в компанията на топло канелено капучино и мекичък пуловер 😁

Изпичам сладкиша в правоъгълна форма за кекс, която е с вместимост на стандартна кръгла с отвор по средата.

Пюрето от тиква, което използвам е винаги от печена такава, поръсена с ванилия. Харесва ми вкусът, ароматът му и фактът, че пюрето не е така воднисто като при сварената тиква.

Чашата, с която отмервам продуктите е от 250мл.

Спокоен и слънчев да ви е следобяда! 🍀🩷

Кекс с тиква


Необходими продукти:
- 4 яйца на стайна температура
- 1 ч.ч. захар
- 200 гр пюре от тиква
- щипка канела
- щипка индийско орехче
- щипка сол
- 2 ч.ч. брашно
- 1 пак. бакпулвер ( 10 гр)
- 4 с.л. олио
- 4 с.л. топла вода
- 2 с.л. какао на прах

Начин на приготвяне:
1. Смесвам брашното с бакпулвера, канелата и индийското орехче.


2. Яйцата, заедно със захарта и щипка сол, разбивам с миксер за около 5 мин или до получаване на пухкава смес.



3. Прибавям олиото, водата, пюрето от тиква и разбърквам с телена бъркалка.
4. След това слагам по малко от сухите съставки, получава се въздушна кексово тесто.
5. Разделям го на 2 части и към едната добавям какао.


6. Включвам фурната да загравя на 180 градуса и си намазвам тавичката за печене с олио.
7. В средата на формата започвам да слагам по 1 с.л. от двете смеси като ги редувам - жълта, кафява, жълта, кафява и така до края, за да се получи ефектът " зебра".



! Ако печете кекса в стандарта форма с отвор по средата и искате да получите същия ефект, може да поставите алуминиево фолио върху дупката, така че да я затворите. След това върху нея да слагате по 1 с.л. от смес.

8. Времето за изпичане на сладкиша е 40 - 45 мин или до суха клечка. Хубаво е проверката с нея да става в средата на сладкиша, а не в краищата му.


9. Изчаквам 20 - тина минути да се охлади, преди да го извадя от тавичката.

Да ви е сладко! 💙





Коментари