Хляб със сушени домати и сирене

Добро утро!

За днес съм приготвила рецепта за един от най-вкусните хлябове, които съм приготвяла у дома - със сушени домати, риган и сирене.

Самата идея за него се появи в главата ми преди седмица, тогава беше и първият път, в който го приготвих. Но имаше някои неща за дооправяне, за да стане наистина съвършен. Ето затова го направих отново и съм повече от доволна от резултата :)

Надявам се и на вас да ви хареса :) 

Щастлива, здрава и успешна да ви е седмицата!

Хляб със сушени домати и сирене


Необходими продукти:
- 100 мл зехтин
- 40 гр сушени домати
- 150 мл газирана вода
- 150 мл топло прясно мляко 
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 7 гр суха мая
- 530 гр брашно за баница 
- 100 гр натрошено краве сирене

Начин на приготвяне:
1. Нарязвам на малки парчета сухите домати и ги накисвам в зехтина.



2. След това активирам маята, като я смесвам с прясното мляко и захарта. Изчаквам около 10 мин.
3. Когато е готова, добавям всички останали съставки ( газирана вода, сол, доматите, зехтина и брашното) без сиренето и замесвам тестото за хляба.
4. Разстилам го върху повърхност, намазана с малко зехтин и го поръсвам със сирене.




5. Всички краища прегъвам към средата, т.е. към сиренето, за да остане то във вътрешността на хляба.



6. Оформям на руло и разделям на 3 части.



7. Оформям 3 долу -горе еднакви фитила с дължината около 30 - 32см.


8. Слагам ги през средата един върху друг и ги преплитам.



9. Премествам хляба в намазнена със зехтин тава, моята е с размери 32 на 18см. Покривам с кърпа и оставям да втаса за 20 - 25 мин.


10. Пече се в загрята на 170 градуса фурна за 50 мин. Още горещ го изваждам от тавата, напръсквам с малко вода и завивам в памучна кърпа.


Да ви е сладко! 💙





Коментари