Гевреци с газирана вода и сирене

Добро утро, прекрасни хора! ☕️

Ето я и обещаната рецепта за гевречета от вчера :) 

Разбира се, тестото ми го меси моята най-добра помощница в кухнята - хлебопекарната 😁 Тук искам да уточня, че освен за гевреци, тестото е подходящо за кифли и питки.

Усмихнат петък! 🍀

Гевреци с газирана вода и сирене


Необходими продукти:
- 2 белтъка
- 250 мл газирана вода
- 100 мл прясно мляко
- 100 мл олио
- 1 ч.л. мед ( може и захар)
- 1 ч.л. сол
- 10 гр суха мая
- около 650 - 700 гр брашно ( за меко тесто)
- сирене

За намазване:
- 2 жълтъка
- 1 с.л. прясно мляко

- семена за поръсване ( по желание)

Начин на приготвяне:
1. В купата на хлебопекарната слагам:
- всички течни съставки
- белтъците
- мед и сол
- брашното
- накрая маята.
2. Използвам програма "Тесто за хляб", която е с продължителност 1 час и 15 мин, включва месене и втасване.
3. Изваждам готовото тесто, оформям го на топка върху набрашнена повърхност и го оставям да си почине за 20 мин.


4. След това го разделям на 13 части, които тежат по 91 - 92 грама. 


5. Разточвам всяка топка в елипсовидна форма с дължина около 25 см ( 1 педя) и дебелина около 2 - 3 мм. След това в единия край слагам натрошено сирене.


6. Навивам на руло, усуквам го и след това съединявам двата края, за да се получи геврек.




7. Подреждам ги в тава с хартия за печене. Покривам я с памучна кърпа и оставям да втасват за 40 мин.


8. Двата жълтъка разбивам и смесвам с млякото. Намазвам втасалите гевречета и по желание ги поръсвам с различни семена - сусам, мак и т.н.


9. Пекат се в загрята на 190 градуса фурна за около 30 мин.



Да ви е сладко! 💙









Коментари