Пухкава питка със сирене

Отдавна не бях правила питка със сиренце на децата, затова реших днес да ги зарадвам. 

Признавам, самото оформяне не ми се получи така както исках, но важното е, че вкусът е прекрасен, а питата изключително мека и на конци. Формата ѝ може да е всякаква, не е задължително да следвате стъпките, които ще опиша :)

Тестото го замеси моята приятелка хлебопекарната 😁

Тавата, в която я пекох е с диаметър 26см. Точно количество на сиренето не съм посочила, тъй като слагах на око.

Пухкава питка със сирене


Необходими продукти:
- 200 мл прясно мляко на стайна температура
- 100 гр кисело мляко
- 1 яйце + 2 белтъка
- 100 мл олио
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. лимонов сок
- 7 гр суха мая
- 650 гр бяло брашно + допълнително при оформяне
- сирене

За намазване:
- 2 жълтъка
- 1 ч.л. прясно мляко

Начин на приготвяне:
1. Смесвам маята с прясното мляко и захарта. Оставям за настрани за няколко минути, докато се активира.
2. В купата на хлебопекарната слагам продуктите в следния ред:
- яйце + белтъци
- кисело мляко
- олио
- лимонов сок
- сол
- готовата мая
- брашното
3. Включвам уреда на програма за месене на хляб ( 1 час и 15 мин) - месене и втасване на тестото.
4. След това го изваждам и оставям да си почине 20 мин върху набрашнена повърхност.


5. Разделям тестото на 2 части - едната малко по-голяма от другата.
6. Вземам по-голямото парче и го разточвам в правоъгълна форма с дебелина около 3 - 4 мм.


7. Поръсвам го със сирене и го навивам на руло.




8. Разрязвам на парченца с дебелина 2 пръста ( около 3см). 


9. Намазвам тавата с краве масло и ги подреждам едно до друго, като редувам легнало и изправено.


10. Разточвам останалата част от тестото, отново в правоъгълна форма ( само че по - малка) със същата дебелина. Поръсвам със сирене и навивам на руло.


11. Разрязвам рулото на две през средата, като оставям 1 см неразрязано в началото. 


12. Усуквам двете половинки, след това ги навивам в кръг и го слагам в средата на тавата.




13. Покривам с памучна кърпа и оставям да втаса за 40 мин.
14. След това намазвам ( 2 жълтъка, разбити с 1 ч.л. прясно мляко) и пека в загрята на 180 градуса фурна за около 30 - 35 мин.



15. Веднага след като извадя питката от фурната, я слагам върху решетка, покрита с кухненски салфетки и хартия за печене.



Да ви е сладко! 💙








Коментари