Отдавна не бях правила питка със сиренце на децата, затова реших днес да ги зарадвам.
Признавам, самото оформяне не ми се получи така както исках, но важното е, че вкусът е прекрасен, а питата изключително мека и на конци. Формата ѝ може да е всякаква, не е задължително да следвате стъпките, които ще опиша :)
Тестото го замеси моята приятелка хлебопекарната 😁
Тавата, в която я пекох е с диаметър 26см. Точно количество на сиренето не съм посочила, тъй като слагах на око.
Пухкава питка със сирене
- 100 гр кисело мляко
- 1 яйце + 2 белтъка
- 100 мл олио
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. лимонов сок
- 7 гр суха мая
- 650 гр бяло брашно + допълнително при оформяне
- сирене
За намазване:
- 2 жълтъка
- 1 ч.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
1. Смесвам маята с прясното мляко и захарта. Оставям за настрани за няколко минути, докато се активира.
2. В купата на хлебопекарната слагам продуктите в следния ред:
- яйце + белтъци
- кисело мляко
- олио
- лимонов сок
- сол
- готовата мая
- брашното
3. Включвам уреда на програма за месене на хляб ( 1 час и 15 мин) - месене и втасване на тестото.
4. След това го изваждам и оставям да си почине 20 мин върху набрашнена повърхност.
5. Разделям тестото на 2 части - едната малко по-голяма от другата.
6. Вземам по-голямото парче и го разточвам в правоъгълна форма с дебелина около 3 - 4 мм.
7. Поръсвам го със сирене и го навивам на руло.
8. Разрязвам на парченца с дебелина 2 пръста ( около 3см).
9. Намазвам тавата с краве масло и ги подреждам едно до друго, като редувам легнало и изправено.
10. Разточвам останалата част от тестото, отново в правоъгълна форма ( само че по - малка) със същата дебелина. Поръсвам със сирене и навивам на руло.
11. Разрязвам рулото на две през средата, като оставям 1 см неразрязано в началото.
12. Усуквам двете половинки, след това ги навивам в кръг и го слагам в средата на тавата.
13. Покривам с памучна кърпа и оставям да втаса за 40 мин.
14. След това намазвам ( 2 жълтъка, разбити с 1 ч.л. прясно мляко) и пека в загрята на 180 градуса фурна за около 30 - 35 мин.
15. Веднага след като извадя питката от фурната, я слагам върху решетка, покрита с кухненски салфетки и хартия за печене.
Да ви е сладко! 💙
Коментари
Публикуване на коментар