Ябълкова пита

Днес ви споделям един сладкиш, който е сигурно по-голям и от мен на години - ябълкова пита. Рецептата едно време мама е записала от нейна близка приятелка и често ни я приготвяше есента и зимата, когато бяхме деца.

Променила съм единствено количеството захар от оригиналната рецепта, като съм я намалила от 1 ч.ч. и половина на 1 ч.ч. Чашата, която използвам е с вместимост 250мл.

Орехите може да са сурови или печени, аз предпочитам да са печени.

Сладкиша пека в кексова форма, защото става по-красив и ефектен, но може да се използва правоъгълна или кръгла тавичка :)

Ябълкова пита


Необходими продукти:
- 5 яйца на стайна температура
- 1 ч.ч. захар ( кафява, бяла, тръстикова)
- 1 ванилия
- 5 с.л. олио
- 2 ч.ч. бяло брашно
- 1 пак. бакпулвер ( 10 гр)
- 3 средни ябълки
- 1 ч.ч. орехи
- пудра захар за поръсване ( по желание)

Начин на приготвяне:
1. Разделям жълтъците от белтъците в две отделни купи.
2. Към белтъците добавям ванилията и захарта ( този път изпллзвах тръстикова нерафинирана) и разбивам с миксера, докато се получи смес, която при обръщане на купата, няма да падне.



3. Жълтъците също разбивам с миксер за около 1 минута.


4. Прибавям към тях олиото и разбърквам с бъркалка.
5. След това слагам по малко от белтъците.



6. Брашното смесвам с бакпулвера, пресявам го и го добавям на порции към яйчената смес. Трябва да се разбърква, докато изчезнат всички бучки.



7. Ябълките обелвам, нарязвам на кубчета и прибавям към тестото.


8. Орехите може да се смелят или натрошат преди да се сложат в сместа. 


9. Намазвам формата с олио и изсипвам сместа в нея.


10. Сладкишът се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 45 мин. Проверявам с дървен шиш - ако излезе сух, това означава, че питата е готова.
11. Оставям около 30 мин да изстине, преди да я извадя.



12. По желание може да се поръси с пудра захар.

Да ви е сладко! 💙







Коментари