Пълнозърнест хляб с кисело мляко

Здравейте, прекрасни хора! 

Започвам новата седмица с рецепта за любимия домашен пълнозърнест хляб на моя съпруг :)

Пълнозърнест хляб с кисело мляко


Необходими продукти:
- 400 мл топла вода
- 5 равни с.л. кисело мляко
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. мед
- 2 с.л. зехтин
- 500 гр пълнозърнесто брашно
- 100 гр бяло брашно тип 500
- 1 пак. суха мая ( 7гр)

Начин на приготвяне:
1. В купата на хлебопекарната слагам всички продукти, както следва:
- вода
- кисело мляко
- зехтин
- мед
- сол
- двата вида брашно 
- сухата мая
2. Стартирам програма за месене на хляб, която включва и втасване.
3. Получава се лепкаво и лесно за работа тесто, което изсипвам върху набрашнена хартия за печене.



4. Оформям  кръг, разрязвам го малко от едната страна и оставям да втаса за около 30 мин.


5. Така както е с хартията за печене го премествам в тавата от фурната.
6. По желание може да се поръси с микс любими семена. 


7. Пече се в загрята на 200 градуса фурна за около 45 мин.
8. Когато извадя хляба, заедно с хартията, го слагам върху метална решетка, за да изстине без да се навлажни.


Да ви е сладко! 💙

Коментари