Честит празник на всички нас! 🤍💚❤
Честито Съединение! 🇧🇬
Едно нестандартно и нетрадиционно десертче избрах да ви споделя днес - таханов сладкиш с малини и бадеми.
У дома имам всякакви тахани, тъй като мъжът ми им е голям почитател. А снощи видях един клип в Тик-ток как се прави таханов хляб и хайде сладкарят в мен реши, че ще прави сладкиш с бадемов тахан 😁 Няма захар, няма и брашно, но е пухкав и как ухае само 😍
Ако и вие обичате различните десерти и ви се намира някой друг буркан с тахан, то си пригответе една малка тавичка ( моята е с диаметър 18см) и си сгответе ето това десертче - лесно е, само времето му за печене е малко по-дълго.
Таханов сладкиш с малини и бадеми
- 135 гр тахан ( бадемов, сусамов или др)
- 1 или 2 с.л. мед
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. оцет
- 100 - 120 гр малини
- 30 - 40 гр филирани бадеми
Начин на приготвяне:
1. Включвам фурната да загрява на 180 градуса.
2. През това време с миксер разбивам яйцата за 2 - 3 мин.
3. Към тях добавям меда и тахана и разбивам с миксера до получаване на еднородна смес.
! Ако предпочитате десертът да е с по-сладък вкус, сложете 2 с.л. мед. Аз сложих само една.
4. Активирам содата с оцета и я прибавям към сместа. Разбърквам с лъжица.
5. На дъното на тавата поставям хартия за печене, а страните намазвам с мазнина по избор - може да е масло, олио, зехтин, маслен спрей.
6. Изсипвам сместа във формата, отгоре подреждам малините и поръсвам с филираните бадеми.
7. Сладкишът се пече за около 35 - 40 мин, зависи от фурната. Най-лесно се проверява като го прободете в средата с дървен шиш - ако клечката излезе суха, е готов. Ако е влажна, има нужда от още печене.
8. Оставям го няколко минути да изстине и след това го изваждам от тавичката.
Да ви е сладко! 💙
Коментари
Публикуване на коментар