Киш с лаваш и спанак

Здравейте, прекрасни хора!

Рецептата тази вечер е код зелено 😁

Денят ми беше доста натоварен, затова и вечерята беше супер лесна и бърза - киш с лаваш.

У дома лаваш винаги се намира, защото много го харесваме. А днес случайно в Метро видях, че има и такъв със зелена спирулина и спанак, та нямаше как да не го взема и да не направя киша с него. Какво да ви кажа - не намерих особена разлика във вкуса между двата вида питки, но пък за сметка на това цветът е доста красив 😍

Ястието пека в тава с диаметър 26см, а този на лаваша трябва да е 30см, за да може да се образува хубава основа със стени за киша.

Киш с лаваш


Необходими продукти:

- 1 питка лаваш ( 30 см)
- няколко чери доматчета
- около 50 гр бейби спанак
- около 50 гр настъргана моцарела ( кашкавал)
- 4 яйца
- 50 - 60 мл прясно мляко
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- около 1/4 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:
1. Включвам фурната да загрява на 170 градуса с вентилатор.
2. На дъното на тавата, която ще използвам, слагам хартия за печене, а стените намазвам с краве масло.
3. Върху нея поставям лаваша и оформям основата на киша.


4. Разрязвам на две няколко чери доматчета и ги подреждам върху питката.


5. Върху тях поставям спанака и след това настърганата моцарела.


6. В купа разбивам яйцата, заедно със солта, черния, червения пипер и млякото. След което получената смес наливам в тавичката.


7. Отново слагам няколко нарязани черита и кишът е готов за фурната. Там се пече за около 30 мин.



8. Още топъл го премествам в чинията за сервиране.


Обичам да го похапвам с чаша студено розе :)

Да ви е сладко! 💙

Коментари